ЕК недоволна, че новият "Уиндоус" излиза без браузър в Европа

За да отговори на антимонополните изисквания на ЕК, "Майкрософт" реши да пусне в Европа новата версия на операционната си система – "Уиндоус 7", без да включи в нея браузъра "Интернет експлорър".

"Майкрософт" прави това, защото през 2007 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу фирмата заради норвежкия им конкурент, създател на браузъра "Опера". Компанията се оплака, че "Майкрософт" в нарушение на закона е обвързала "Уиндоус" с "Интернет експлорър". ЕК трябва да се произнесе скоро по жалбата.

През януари т.г. ЕК излезе с предварително становище, че "Майкрософт" е нарушил антимонополните закони на ЕС като включва своя браузър в "Уиндоус" от 1996 г. досега.

ЕК обаче реагира неодобрително на решението на "Майкрософт" за изключването на браузъра от "Уиндоус 7" за европейския пазар.

От Брюксел обявиха, че по този начин американската компания предлага по-малък избор на потребителите.

От ЕК настояват "Майкрософт" да предложи на клиентите сами да изберат своя браузър от няколко варианта.

"Взимайки предвид продължаващата съдебна процедура, решихме вместо да включим "Интернет Експлорър" в новия "Уиндоус", да го предлагаме отделно по достъпен за инсталиране начин на производители и потребители", се казва в изявление на вицепрезидента на "Майкрософт" Дейв Хейнър.

"Уиндоус 7" ще излезе на пазара на 22 октомври. За всички страни извън ЕС той ще се предлага с включен "Интернет експлорър 8".

Конкурентни на най-популярния браузър са "Мозила Файърфокс", "Епъл Сафари", "Гугъл Хром" и "Опера". През май т.г. 65.5% от потребителите ползват "Интернет експлорър", докато през 2004 г. дялът му е бил 90%. Причината е набиращият известност браузър на "Мозила".

През 2004 година Европейската комисия глоби "Майкрософт" с 493 милиона евро за нарушаване на антимонополното законодателство. Заедно с допълнителните глоби и такси сумата достигна близо 1.7 милиарда евро.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?