ЕК: Неуспех в преговорите за бъдещите отношения ще навреди повече на Лондон

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Неуспех в преговорите за бъдещите търговски отношения ще навреди повече на Лондон, отколкото на Европейския съюз, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Ако не успеем да постигнем споразумение до края на следващата година, отново ще се озовем на ръба на пропастта. Това със сигурност ще навреди на интересите ни. Но ще навреди на Великобритания повече, отколкото на нас", каза Фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург.

При това положение ЕС ще продължи да се възползва от общия си пазар и споразуменията, подписани с партньорите си, а Великобритания - не, изтъкна председателката на ЕК.

Великобритания се очаква да напусне ЕС на 31 януари догодина, след което ще започне преходен период, през който Лондон и Брюксел ще преговарят как да уредят бъдещите си търговски отношения. Преходният период приключва на 31 декември догодина, а за да бъде удължен е необходимо Лондон да направи искане за това до 1 юли 2020 г. Британският премиер Борис Джонсън обаче заяви, че иска удължаването на преходния период да бъде забранено със закон.

Това означава, че търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде постигнато в рамките на 11 месеца.

"Това не е краят на света. Това е началото на нови отношения между съседи и бих искала да станем добри съседи с нашите британски приятели", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа