ЕК ни готви наказателна процедура заради облекчения лов на мечки

Брюксел разследва промените в Закона за лова, инициирани от депутата Емил Димитров

ЕК ни готви наказателна процедура заради облекчения лов на мечки

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради промените в Закона за лова и опазване на дивеча, регламентиращи отстрела на кафява мечка, съобщиха във вторник от Сдружение за дива природа "Балкани". Текстовете бяха внесени през лятото на 2010 г. от депутата от ГЕРБ Емил Димитров и още няколко народни представителя от мнозинството и бяха приети от парламента в края на годината.

От тогава разрешенията за отстрел на мечки се издават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) вместо от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Първоначално в промените беше предвидено към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на дива коза, но Емил Димитров сам го оттегли.

Проблемът с прехвърлянето е, че в ролята му на принципал на ловните стопанства, земеделското министерство има финансов интерес от трофейния лов на мечки, но няма отношение към опазването на ценни животински видове, каквато е кафявата мечка. До влизането си в парламента през 2009 г. Емил Димитров държеше на концесия две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" в Етрополе и "Шерба" в Долни Чифлик. След изборите той прехвърли бизнеса на майка си Елеонора Димитрова.

Печалбата от отстрела на мечки дори бе изтъкната от Емил Димитров като мотив за приемането на промените. Трофейният лов носи печалба от 30 000 – 50 000 евро за мечка, каза той по време на дебатите в парламента. В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и това е пропусната полза за държавата, заяви Димитров.

Друг мотив на вносителя бе, че популацията на кафявата мечка е станала прекалено голяма и видът трябва да бъде обстрелван повече. Научна обосновка на това твърдение обаче не съществува. Димитров и колегите му внесоха поправките през лятото на 2010 г. след два инцидента с мечки в смолянско, при които един човек беше убит от стръвница, а друг сериозно пострада.

Природозащитните посочиха тогава, че инцидентите са зачестили не заради ръст в популацията на мечките, а заради икономическата криза, в която доходите на хората са намалели и те търсят препитание в събиране на гъби, билки и горски плодове, и така навлизат в ареалите на мечките.

"Въпреки писмата, с които информирахме депутатите, че приетата поправка противоречи на европейското законодателство, и становищата изказани пред комисия "Земеделие и гори”, поправките в закона бяха приети. Те регламентират задължителна ловна квота между 3% и 6% от популацията на кафявата мечка да се разпределя от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов", се казва в становище на сдружение "Балкани" от вторник.

"Проблемен се оказва терминът "ловен вид", тъй като кафявата мечка е приоритетен за опазване вид в общността и не може да се третира като ловен вид в рамките на ЕС. Регулиране на числеността на мечката е възможно по линия на изключенията (дерогации) с цел намаляване на конфликта с хората и предотвратяване на щети причинени от мечки, но това не може да бъде третирано като лов", обясняват от сдружението причините за готвената ни наказателна процедура, която може да приключи с осъдителна присъда и глоби за страната ни.

"Въпросът е кой ще плати глобата наложена на България? Виновният депутат и неговите последователи в парламента или по традиция българския данъкоплатец ще плаща за мераците и грешките на управляващите го?", питат природозащитниците.

Според експерти от организацията щетите, нанесени от мечки, се причиняват от малък на брой проблеми животни. Проблемните мечки най-често са млади индивиди с територии в близост до населени места, а квотите раздавани от земеделския министър основно се ползваха за отстрел на трофейни мечки в най-добрите територии за вида, твърдят от сдружение "Балкани". Според тях става дума за доминиращи мечки, които си избират най-малко рисковите райони и изключително рядко са "стръвници”.

След жалбите на няколко неправителствени организации заради приетите промени Европейската комисия изпрати запитване до земеделското министерство и на база на неговите отговори преценява следващия си ход. Според неправителствения сектор това при всички положения ще е откриването на наказателна процедура. От земеделското министерство коментираха, че такава информация при тях не е постъпвала, но обещаха да проверят докъде е стигнала проверката на ЕК.

Споделяне

Още от България