Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК ни отпуска пари за бежанците, но се тревожи как ще бъдат усвоени

Кристалина Георгиева: Темата за бежанците "се яхна по вредящ за обществото начин"

0 коментара
Еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Финансовата помощ за България за справяне с бежанците вече е потвърдена, но по-големият проблем на Европейската комисия е как тя ще бъде усвоена, съобщи в неделя еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева.

"Европейската помощ е вече факт. Финансовата помощ е потвърдена, материална помощ е на път към България", заяви Георгиева пред БНР. Тя не можа да каже колко точно е финансовата помощ, но увери, че е значителна.


"Получихме молба за съдействие от българските власти на 16 октомври. Вече една от страните членки е пратила своя принос – легла, завивки, за да могат хората, пристигащи в страната ни, да получат веднага най-необходимото. По-големият проблем на комисията е как България ще усвои средствата за спешна помощ. Наистина е много важно как ще ползваме първите няколко милиона. Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър на Българя работят за това да транслираме европейската солидарност в реална помощ и за сирийците, и за страната ни", каза Георгиева.

"През 2013 България е получила 15 млн. евро от ЕК за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение. Това се отчита от българските власти. Имам увереността, че помощта от Европа ще бъде усвоявана добре", коментира еврокомисарят.

Тя смята, че сирийската криза няма да свърши скоро и затова страната ни трябва да се готви не просто да приеме бежанците за месец-два, а да им помогне да живеят и да се издържат по възможност сами в България.


"Притеснява ме, че се яхна темата за бежанците по вредящ начин за нашето общество. Някои медии и псевдопатриоти хвърлят такива невъобразими лъжи. Една от най-големите лъжи е, че имаме най-много бежанци в България. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама-трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем", заяви Кристалина Георгиева.

Фандъкова: Да се помогне финансово на общините, в които има наплив от бежанци

Би трябвало да се подпомогнат финансово общините, в които има наплив на бежанци, коментира по-късно в неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Много важно е всяка институция да си знае точно ангажиментите и да не ги прехвърля на останалите", каза тя пред бТВ и уточни, че в момента общината има "много добра координация с Агенцията по бежанците".

"На страховете на хората трябва да се отговаря с информация, мерки и действия, а с министъра на вътрешните работи общината има много добра координация относно грижата за бежанците в София", допълни Фандъкова.

"В началото притеснението ми беше голямо, защото ние първо, нямахме информация за настаняването на бежанците в София; след това докато се направи нужната координация, имаше доста проблеми, които се споделяха от хората. Но от първите дни на по-засилено присъствие на бежанци в София, аз и моят екип бяхме в районите около центровете, които бяха отворени, както и около центъра в "Овча купел". Това беше много важно, защото хората имаха своите притеснения, а на притесненията на хората трябва да се отговаря с мерки и действия", каза още кметът Фандъкова.

По повод думите на здравния министър Таня Андреева, че столичният кмет се държи като наблюдател, Фандъкова заяви: „Не съм имала контакт с с нея. Дано е разбрала какви са ангажиментите ѝ и да ги свърши”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.