Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК ни заплаши със съд заради мръсния въздух и здравеопазването

Предупреждения и за мерки за защита на потребителите и свободното движение на кораби и самолети

1 коментар
ЕК ни заплаши със съд заради мръсния въздух и здравеопазването

Европейската комисия даде два месеца на България да вземе мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в големите градове, за въвеждане на електронен обмен на информация с останалите държави от ЕС за движението на риболовните ѝ кораби, както и за трансграничното здравеопазване. Ако страната ни не стори това или Брюксел не е удовлетворен от действията ни, срещу България ще бъдат заведени дела в Съда на Европейския съюз, съобщиха в четвъртък от ЕК.

Комисията също така предупреди правителството ни и още 17 държави, че трябва да предприемат решителни действия за общото управление на въздушното си пространство, както и за по-добра защита на потребителите.

След като на няколко пъти ни предупреждава заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици в големите градове, сега Брюксел праща наказателната процедура в последната ѝ фаза. Поне от 2007 г. насам гражданите във всички 6 зони и агломерации в България (агломерация София, агломерация Пловдив, агломерация Варна, зона Северна, зона Северозападна и зона Югоизточна) са изложени на нива на прахови частици, превишаващи пределно допустимите стойности, заради транспорта, промишлеността и отоплението с дърва и въглища, посочват от ЕК. Страната ни обаче още не е взела необходимите марки за защита на здравето на гражданите си, които са застрашени от астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Страната ни и още 11 държави членки са заплашени със съд, заради невъведената напълно в законодателствата им директива за трансграничното здравеопазване, регламентираща правата на европейските граждани да получават здравно обслужване в друга държава членка и да искат възстановяване на разходите за него в своята страна. Тя също изисква системите на здравеопазване и доставчиците на здравно обслужване да гарантират, че на пациентите се предоставя информацията, от която те се нуждаят, за да направят информиран избор относно своето лечение в друга държава членка.

От Брюксел са установили, че има проблеми с ясното транспониране на правилата за възстановяване на разноските за получено в чужбина здравно обслужване и задължението на националните органи да обясняват издадените за лечението фактури.

България не е осигурила и електронен обмен на информация в областта на рибарството с другите държави членки. Същото не са сторили и Гърция и Словения, а това може да попречи на останалите кораби от Европа да извършват риболовна дейност на тяхната територия и да разтоварват или продават риба. По същия начин риболовни кораби, плаващи под знамето на България, Гърция или Словения, могат да бъдат възпрепятствани да извършват риболовна дейност извън териториалните води на тези държави и да разтоварват или продават риба в други държави – членки на ЕС, посочват от Брюксели отново ни предупреждава, че може да ни прати на съд след два месеца.

Предупрежденията засега се отнасят за подобряване на общото управление на въздушното пространство на България и още 17 страни от ЕС, така че движението на летателните машини да става според потоците на трафика, а не според държавните граници.

Функционалните блокове въздушно пространство са решаваща стъпка към по-ефикасна, по-евтина и по-малко замърсяваща система на въздухоплаване в Европа, посочват от Брюксел.

"Най-накрая трябва да преодолеем националните граници в европейското въздушно пространство. Функционалните блокове въздушно пространство са необходим и жизнено важен елемент на единното европейско небе. В момента тези общи въздушни пространства съществуват само на хартия; те са създадени официално, но все още не функционират", посочи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на транспорта Сийм Калас. Той призова страните-членки да бъдат по-амбициозни и да дадат тласък на изпълнението на разпоредбите за единното небе.

Брюксел настоява още България да укрепи правата на потребителите, за да се повиши прозрачността на цените, да се забранят допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии и на предварително отбелязани с отметка полета в интернет (например при покупка на самолетни билети), както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

България е сред осемте държави –членки на ЕС, в които информираността на потребителите е ниска, отбелязва още ЕК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Valentin Dimitrov
    #1

    Държава, силно опасна за живеене и много подходяща за далавери - това ли сме, другари и господа ?! Видимо сте доволни от тази конюнкт-ура.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.