ЕК няма да бърза с действия за защита на бюджета от злоупотреби

Йоханес Хан

Европейската комисия ще предприеме действия за защита на бюджета на ЕС от възможни злоупотреби, но на основата на внимателна преценка и така, че да се постигне успех. Това заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан пред Европейския парламент, цитиран във вторник от БТА.

Той поясни, че комисията възнамерява да приложи предпазливо правилата за спиране или ограничаване на бюджета за страни, където са отчетени недостатъци с върховенството на закона. По неговите думи, само когато се установи пряка последица за финансовите интереси на ЕС, или когато има опасност от такава щета, ЕК ще предприема съответните стъпки по новите правила за обвързване на бюджетните разходи със състоянието на законността.

Хан уточни, че за някои от случаите ЕК няма да предлага на Съвета на ЕС прекъсване на бюджетните преводи, а ще предава данните на Европейската прокуратура или на ОЛАФ. Всички нарушения след 1 януари тази година ще бъдат обхванати, няма да има "изгубени" случаи, добави той. По неговите думи теоретични съмнения за нарушения няма да водят до прилагането на новите правила.

Евродепутати от наблюдаващите парламентарни комисии изказаха съмнение, че ЕК се опитва да печели време и настояха наесен да бъдат представени данни за първите разследвани нарушения. По техните думи комисията се е заела излишно да изготви насоки за прилагане на новото законодателство.

Европейската прокуратура, която започна работа от 1 юни, е овластена да разследва и да предава на националните съдилища извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси (измами, корупция, трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро). Предвижда се държавите, които не участват в тази нова институция на ЕС, да бъдат наблюдавани от ОЛАФ - службата за предотвратяване на измамите с европейския бюджет. ОЛАФ се предвижда да проверява и по-незначителни случаи на измами, но има правомощията само да препоръча на държавите да вземат съответните мерки.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?