ЕК: Няма да е много трудно България да влезе в "чакалнята" на еврозоната

Бъдещето на единната валута ще се обсъжда на срещата на върха в Брюксел на 15 декември

ЕК: Няма да е много трудно България да влезе в "чакалнята" на еврозоната

Няма да е много трудно България да влезе в т.нар. "чакалня на еврозона", защото българският лев е обвързан с еврото, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНТ. Негов ресор са еврото и социалният диалог. Тази седмица се очаква той да представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната.

По думите му на този етап не може да се говори за конкретна дата за влизане на България в еврозоната. Той поясни, че от влизането в чакалнята до приемането на общата валута обикновено минават три години.

В началото на ноември и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че България е готова за еврозоната, а по-рано в годишната си реч за състоянието на съюза Юнкер разви идеята си за създаване на финансов инструмент за присъединяване към пространството на единната валута.

Очаква се бъдещето на еврозоната и евентуалното ѝ разширяване да се обсъждат в рамките на Европейския съвет в Брюксел на 15 декември. Това ще стане по време на срещата на върха на еврозоната на 15 декември, която ще бъде в разширен формат и ще включва и страните извън пространството на единната валута. България разчиташе именно на тази среща да получи някаква яснота за евентуалните си шансове по пътя към единната валута, но в последно време се смята, че това ще е трудно заради политическата криза в Германия, която без стабилно правителство не може да поеме подобни дългосрочни ангажименти.

"Трябва да кажем, че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3.8 – 3.9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна", каза еврокомисарят.

Домбровскис каза, че страната ни може да очаква преди всичко техническа помощ от ЕК за приемането на общата валута. После уточни:

"Но в някои случаи може да става дума и за финансово подпомагане. Искам да наблегна на това, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място. По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме "Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а ако не работят - пак е добре". Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на активната подкрепа на Европейската комисия".

В момента ЕК работи върху идеи за реформа на икономическия и паричен съюз на ЕС, които ще бъдат представени на 6 декември. Целта е еврозоната да стане по-устойчива срещу бъдещи икономически шокове.

"Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност. Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд", разказа Домбровскис.

Една от идеите е и създаване на позицията Министър на икономиката и финансите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС