ЕК няма да размрази блокирани пари по САПАРД

ЕК няма да размрази блокирани пари по САПАРД

Европейската комисия съобщи в понеделник, че засега няма да се възстановяват спрените плащания по програма САПАРД. Причината са все още съществуващите слабости и липсата на наказателна отговорност за вече установени злоупотреби, заяви говорителят на ЕК Майкъл Ман.

Блокираните пари по трите спрени мерки на САПАРД са около 140 млн. евро.

Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева заяви пред Mediapool, че това е логично решение на Брюксел и отправи обвинения към министъра на земеделието Валери Цветанов, който отказа да коментира с мотива, че все още не е получил официално уведомление от ЕК.

Една от мерките, по които се очакваше парите да останат блокирани, е за преработка на селскостопански и рибни продукти. Парите по нея бяха замразени преди година след разследване на ОЛАФ за източване на САПАРД от "групата Николов-Стойков".

По-късно ЕК спря и плащанията по мерките за инвестиции в селското стопанство и за развитие и диверсификация на икономически дейности, които се очакваше да бъдат размразени.

Българските власти не са изпълнили две от най-важните точки в плана за действие по програмата, заявиха от ЕК.

Лоша координация в управлението на еврофондовете

Одит на Сметната палата потвърждава недостатъците в системата за управление и контрол на еврофондовете. Проверката обхваща периода от 1 януари 2007 до есента на 2008 г., като целта ѝ е да установи готовността на различните звена, работещи с евросредствата за тяхното усвояване.

Според одиторите основният проблем е, че на практика няма ясна структура и ясно разпределение на отговорностите.

Още

Все още не е създаден механизъм, който да прекрати практиката т.нар. свързани фирми да се регистрират единствено с цел усвояване на пари по САПАРД.

Второ, няма данни за адекватни последици за вече установени злоупотреби – т.е. обвинения и присъди.

Говорителят на ЕК по въпросите на селското стопанство Майкъл Ман подчерта, че решението е взето след детайлен анализ на дадените от България данни по прилагането за плана за действие по САПАРД, както и на заключенията от независим одит.

Това не означава окончателна загуба на средствата по програмата, която изтича в края на 2009 г., след като през декември Брюксел разреши удължаването ѝ с една година. ЕК е готова да възстанови спрените плащания, щом въпросните проблеми бъдат изцяло разрешени.

Конфликт на интереси при избор на шефове по САПАРД

При последните две правителства ДПС е партията, която контролира земеделието и посочва директорите на фонд "Земеделие". След смяната на Асен Друмев, който е подсъдим по две дела, от лятото насам бяха махнати още двама шефове на фонда, управляващ програма САПАРД - Димитър Тадъръков и Атанас Кънчев. Наскоро за титуляр бе назначена Ализан Яхова.

Последните събития във ведомствата, отговарящи за САПАРД, влошиха процеса на работа и изпратиха негативни послания към Брюксел, заяви пред Mediapool вицепремиерът Меглена Плугчиева. Става въпрос за забавения избор на титуляр за агенция САПАРД, както и опитът на земеделският министър да назначи "силово", както се изрази вицепремиерът, Мартин Банов за шеф на звеното.

Изборът на Банов се оспорва заради бизнес връзките му с министър Цветанов. Плугчиева припомни, че настоява ръководителите на подобни звена да се избират на конкурсен принцип.

Скорошни проверки по една от мерките на САПАРД със спряно еврофинансиране показаха, че от 70 проверени проекта, 64 са с нарушения. Става въпрос за мярка 2 на програмата и след изводите на одитиорските мисии Плугчиева каза, че еврофинансиране по тази мярка едва ли някога ще бъде възстановено.

Надявам се проверките по другите мерки – 1 и 3, да покажат по-малък процент нередности, да се стабилизира управлението на агенция САПАРД и Разплащателната агенция, да дадем положителен сигнал на Брюксел и може би парите по тях ще ни бъдат размразени, каза Плучгиева.

Тя смята, че земеделският министър е трябвало да изготви национална позиция за въпросните две мерки, която да се изпрати на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишел-Боел, но такава все още няма.

По повод изказването на ЕК, че у нас дори и установени нарушения не се наказват, Плучгиева каза, че не отговаря за работата на правосъдната система и за съжаление не разполага с инструменти, за да се случи всичко, което иска.

Проблемът със свързаните фирми и европрограмите се обсъждаше, когато се мислеха критериите за т.нар. черен списък на фирми, злоупотребили с европейски пари, но в последствие идеята отпадна.

Единственият коментар на земеделският министър след обявеното решение на ЕК беше, че официално писмо за такова нещо няма.

Червеняков обвини съдебната власт

Неефективността на българската съдебна система е едно от препятствията пред усвояването на средствата от ЕС, коментира председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Младен Червеняков (БСП).

Той добави, че в кратки срокове ще се създадат механизми, така че блокираните средства да бъдат възстановени. Според него това трябва да стане до края на управленския мандат, изтичащ през юни.

Червеняков изрази очакване междинният доклад на ЕК, който ще излезе между 9 и 14 февруари, да съдържа по-критични нотки, но и по-добри оценки от юлския.

Той не спомена ще се търси ли персонална отговорност и от кого за поредния провал с еврофондовете, но посочи, че с оглед на задаващите се евроизбори председателят на ЕК Барозу няма да спести критики към едно ляво правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес