ЕК: Няма да спрем, докато не осигурим необходимите ваксини за Европа

Страните от ЕС обмислят да заведат дело срещу AstraZeneca

ЕК: Няма да спрем, докато не осигурим необходимите ваксини за Европа

Трябва да осигурим необходимите количества ваксини в ЕС и няма да спрем, докато не го постигнем тази цел. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той не отхвърли съмненията, че от заводи на AstraZeneca в Нидерландия и Германия за Великобритания са били изнесени първите произведени количества от тази ваксина. Не се опитваме да окажем натиск на финансовите пазари върху този производител, а да защитим общественото здраве, добави говорителят.

По неговите думи утре предстои нов разговор между ЕК и дружеството, след като вчера две срещи онлайн не са били достатъчни за изясняване на причините за липсващите количества. Говорителят отбеляза, че от AstraZeneca са получили средства от ЕС за развитието на ваксината, а предварителното споразумение за доставките е от август миналата година. Европейските държави са подписали първите договори миналия октомври.

Не оспорваме, че всички имат нужда от ваксини, но сме инвестирали в някои производители, за да може да доставят дозите, веднага щом получат разрешение за достъп до европейския пазар. Когато виждаме, че произвеждат ваксини, имаме пълното право да попитаме защо доставките не достигат до нас, посочи говорителят. Според нас дозите трябваше да бъдат на разположение за доставка при издаването на разрешение от европейската лекарствена агенция, добави той. Агенцията се очаква да одобри ваксината на AstraZeneca след три дни.

Говорителят заяви, че остава неизвестна съдбата на произведените в ЕС количества ваксина на AstraZeneca, финансирано с милиарди от европейския бюджет. Той допълни, че до края на седмицата ЕК ще предложи как да бъде въведен надзор върху износа на ваксини европейско производство. Не целим да предотвратяваме износа, а да можем да го следим, поясни говорителят.

Държавите членки на ЕС обмислят да заведат дело срещу AstraZeneca за нарушаване на договорите за доставки, ако фармацевтичната компания не спази графика си за доставка на ваксините срещу Covid-19. Това заяви латвийският външен министър Едгарс Ринкевич, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред латвийското радио "Делфи", че страните от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия.

Всяка държава членка има отделен договор за доставка с компанията, отбелязва Ройтерс.

AstraZeneca, която разработи ваксина с Оксфордския университет, каза в петък, че може да не успее да изпълни зададените цели за доставяне на определено количество дози до края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус