ЕК няма доказателства за т.нар. туризъм за социални придобивки

Нито една държава в Европейския съюз не е предоставила на Европейската комисия (ЕК) каквито и да било доказателства, че има проблеми с така наречения "туризъм за социални придобивки", заяви на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

 

"Засега проблем не съществува, има само усещане в някои държави от ЕС, което не почива на действителността. Ако възникне проблем, бихме потърсили решение. Истината е, че предпазните средства са налице в европейското законодателство, утвърдено единодушно от държавите в ЕС. Не възнамеряваме да правим предложение за справянето с проблем, който не съществува. Ако бъде доказано, че има проблем, разбира се, ще потърсим изход", добави говорителят, цитиран от БТА.

 

По думите му свободното движение на хора в ЕС може да бъде част от решението на сегашната икономическа криза.

 

"Няколко пъти Брюксел заяви, че това е основно право в единния пазар, което е добро и за приемащите страни, и за имигрантите. Еврокомисията ще се стреми правото на общността да бъде спазвано. Никоя държава от ЕС, включително и Великобритания, не успя да ни даде никакви доказателства, че има проблем с т. нар. туризъм за придобивки", посочи Тод.

 

"Ако погледнем Великобритания, има доказателства, че работещите там граждани на ЕС се възползват от социалните придобивки далеч по-малко, отколкото местните хора. На европейско равнище има единодушно одобрени дългосрочни споразумения, с които да се предотврати тази форма на "туризъм", заяви говорителят.

 

В отговор на въпрос дали ЕК е получила писмо от Великобритания, Германия, Холандия и Австрия, в което се настоява да предложи възможност държавите от ЕС да проверяват по-задълбочено периодите и правото на престой на европейските имигранти, Тод заяви, че това са само изразени намерения.

 

Периодите и правото на престой са част от изискванията за достъп до социалните системи на държавите от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа