ЕК: Няма никакви нови решения в преговорите с Великобритания

Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние

Разговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС преминават в "конструктивна обстановка", но остават трудни. Това е заявил днес на еврокомисарите главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА в сряда.

При вчерашната поредна среща на преговарящите страни ЕС е предложил допълнителни уверения за временното приложение на предпазната мярка за ирландската граница. По думите на говорителя тази мярка следва да се прилага до намирането на последващо решение. Още не сме постигнали никакви решения, посочи той.

Говорителят съобщи, че преговорите на техническо равнище продължават следващата седмица. Той отново отбеляза, че постигнатото споразумение между ЕС и Лондон не подлежи на предоговаряне.

Срещата в Брюксел между главния преговарящ за ЕС Мишел Барние и британския преговорен екип за Брекзит завърши снощи без резултат и ще продължи днес, съобщи по-рано Ройтерс, като се позовава на източници от двете страни.

Представител на ЕС заявил, че преговорите не са протекли добре.

Никоя от страните не направи изявления след срещата, продължила повече от три часа.

От британска страна участваха главният преговарящ за Брекзит Стивън Баркли и главният прокурор Джефри Кокс, който е юридически съветник на кралството.

Последният кръг преговори между Великобритания и Европейския съюз по Брекзит беше труден, с енергична размяна на мнения, но двете страни планират да продължат да преговарят, каза днес говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

"ЕС продължава да казва, че иска проблемът да бъде решен и че иска Великобритания да напусне със споразумение. (Британският) парламент даде ясно да се разбере, че за да стане това, ние искаме правно обвързващи промени, за да не бъде Великобритания безкрайно държана в предпазния механизъм (за избягване на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия) и ще продължим да се стремим към това", каза говорителят на Мей.

В началото на годината британският парламент отхвърли споразумението за напускане на ЕС, по което Брюксел и Лондон преговаряха в продължение на две години. Британското правителство има срок до 12 март да предоговори сделка.

Финалното гласуване в британския парламент е насрочено за 13 март. Ако парламентът отхвърли споразумението окончателно, но гласува и срещу Брекзит без сделка, Тереза Мей ще внесе предложение за отлагане на Брекзит. В противен случай Великобритания ще напусне съюза без споразумение.

Преди четири дни Мишел Барние обяви, че ЕС е готов да предостави на Великобритания допълнителни гаранции за споразумението за Брекзит.

"Можем да намерим допълнителни гаранции, за да потвърдим, изясним и гарантираме добрите намерения и добросъвестността на европейците, с ангажименти, които ще имат реална юридическа сила, защото ще бъдат съвместни. Работим по това ден и нощ", заяви Барние в интервю за вестниците "Еко", "Велт", "Стампа" и "Мундо".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?