ЕК обмисля да преразгледа износа от ЕС на ваксини

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще обмисли при необходимост промени в правилата за износ на ваксини срещу коронавируса, съобщи днес председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя поясни, че може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат такива препарати и онези, където броят на ваксинираните е по-голям от дела на имунизираните в ЕС. Нищо не бих изключила оттук нататък, ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания. Човешкият живот, свободите, икономиката, зависят от това, обобщи тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в последните шест седмици ЕС е изнесъл 41 млн. дози ваксина към 33 страни. Очакваме реципрочност, добави тя.

Председателят на ЕК уточни, че със САЩ свободно се обменят ваксини и суровини за тяхното производство. Досега ЕС е изнесъл към Великобритания 10 млн. дози ваксина, отправяме покана за реципрочност, добави тя.

По нейните думи в ЕС се наблюдава надигане на трета епидемична вълна и това допълнително повишава нуждата от ускорено ваксиниране. Според нея Pfizer и Moderna изпълняват договорите си с ЕК и до края на първото тримесечие се очаква от първия производител да бъдат доставени 66 млн. дози, а от втория - 10 милиона. За съжаление при AstraZeneca наблюдаваме по-малко от очакваните количества на производство и доставка, това забавя европейската кампания, посочи председателят на комисията.

Тя уточни, че от този производител вместо 90 млн. дози по договор, до края на март ЕС ще получи едва 30 милиона дози. Фон дер Лайен съобщи, че от април до края на юни ЕС очаква 200 млн. дози от Pfizer, 35 млн. от Moderna, 55 млн. от Janssen и 70 вместо 100 млн. от AstraZeneca.

При AstraZeneca се наблюдава увеличение на производството, имам доверие във ваксината, заяви Фон дер Лайен. Тя изрази очакване утре Европейската агенция по лекарствата да даде ясно становище за безопасността на тази ваксина.

До края на лятото ще бъдат ваксинирани едва 10 на сто от човечеството, отбеляза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Той добави, че ЕС е готов "да помогне на Русия" за производство на ваксината "Спутник".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?