ЕК обмисля идеята Евросъюзът да събира собствени данъци

ЕК обмисля идеята Евросъюзът да събира собствени данъци
Докато много страни членки на ЕС търсят начини да намалят публичните разходи, Европейската комисия е на мнение, че е дошло време да се сложи на масата спорната идея ЕС да събира собствени данъци.

Еврокомисарят по бюджетната политика Януш Левандовски заяви пред германското издание на "Файненшъл таймс", че отношението към тази идея в националните столици се е променило.

"Много страни искат да се освободят от тежкото си финансово бреме. Така се отваря вратата за обмислянето на приходи, които няма да натоварват финансовите министри", е казал Левандовски, цитиран от Euobserver.

Ако Европейският съюз събира собствени данъци, страните членки ще отделят по-малко средства от националните си бюджети за ЕС. Вноските на отделните страни в европейския бюджет се определя от брутния национален продукт, събирането на ДДС и мита.

"През 1988 година вноските от страните членки са се равнявали на едва 11 процента от средствата на ЕС, а сега - на 76 процента. Не това е било намерението на създателите на съюза", казал Левандовски.

"Ако Европейският съюз има собствени доходи, тогава трансферите от националните бюджети ще бъдат  намалени. Чух от няколко столици, включително от Берлин, че биха искали да намалят вноските си към ЕС", добавил еврокомисарят.

Той е посочил, че възможните източници на приходи за Брюксел са данък върху авиацията и върху финансовите транзакции. Може да се повишат и приходите от търговете за квоти за емисии на въглероден диоксид.

Еврокомисарят ще представи идеите си през септември. Въпреки промяната на отношението на някои страни членки, неговите планове остават много противоречиви. Няколко страни се противопоставят по принцип на идеята за данъци на ЕС, тъй като това щяло твърде много да наподобява държавна власт.

Представители на комисията разчитат на нагласата на гражданите на ЕС, че банки и други финансови институции трябва да платят за глобалната финансова криза. Така данък върху финансовите транзакции няма да бъде толкова непопулярен както в миналото.

Има надежда, че постигането на споразумение за такива данъци може да стане по време на датското председателство на ЕС през първото полугодие на 2012 г.

Бюджетът на ЕС се изготвя за седемгодишен период, като сегашният е от 2007 до 2013 г., а преговорите на бюджета обикновено са белязани от недоволство между страните.

Очаква се преговорите за следващия бюджетен цикъл да са по-лоши от обикновено, тъй като правителствата вече усещат ефектите от "затягането на коланите" и други спорни въпроси като реформата в селскостопанския сектор.

Реакцията на Германия на предложението на еврокомисаря бе най-бърза - тя решително е против всякакви планове, които дават на Европейския съюз правомощия да налага данъци в блока, обявиха от германското финансово министерство.

"Призивите за въвеждане на данък за ЕС противоречат на позицията, която правителството определи с договора за съставянето на управляващата коалиция, в който се заявява, че ще отхвърлим данък от страна на ЕС или намеса на съюза в националните данъци", каза пред журналисти в Берлин говорителят на финансовото министерство Тобиас Ромайс.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?