ЕК обмисля отказ на визи за африкански лекари заради бежанските проблеми

ЕК обмисля отказ на визи за африкански лекари заради бежанските проблеми

Европейският съюз трябва да помисли за ограничаване на визите за високопоставени представители на африкански и други държави, които отказват да приемат обратно нелегални имигранти от Европа. Това обяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер по време на среща с колегите си от другите държави членки. 

"Ако дадена страна не е готова да приеме обратно своите граждани, тя трябва да разбере, че политиките за издаване на визи, които позволяват пътуване в Европа, няма да са толкова щедри, колкото са били, може би дори за ръководството на страната", коментира де Мезиер.

По-късно той обяви пред журналисти, че ЕС трябва да използва всички средства за оказване на натиск, за да накара страните да сътрудничат на Европа в усилията за депортиране на онези, които не отговарят на условията за получаване на бежански статут.

Европейските правителства стават все по-гневни заради отказите на някои африкански и азиатски държави да приемат обратно хората, които не отговарят на условията за получаване на бежански статут, но унищожават документите си, за да направят по-трудно депортирането им обратно.

Стотици хиляди мигранти пристигат всяка година в Европа, напомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят