ЕК обнови черния списък с авиокомпании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия публикува в сайта си новия черен списък с авиокомпании, на които са забранени полетите в Европейския съюз. В него фигурират 216 компании, като повечето от тях – 214, са включени защото властите в техните страни не контролират дейността на авиопревозвачите според изискванията, поясняват от пресслужбата на ЕК.

Иракската Iraqi Airways и суринамската Blue Wing Airlines имат забрана заради опасения по повод авиационната им сигурност.

Най-много са летателните компании от африканските страни, Афганистан, Непал и Индонезия. В новия списък има и републики от бившия Съветски съюз – Казахстан (19 превозвача) и Киргизстан ( 13 превозвача).

От забранителния списък са били премахнати всички авиокомпании на Замбия, Air Madagascar и три индонезийски компании ( Citilink, Lion Air и Batik Air). Снети са ограниченията за полети и от повечето самолети на иранската Iran Air.

Руски компании не фигурират в документа, като за последен път руски авиокомпании са били под забрана през 2011 г. със 17 авиопревозвача.

На включените компании се забранява летенето във въздушното пространство на всички страни, членки на съюза. За първи път подобен документ е бил публикуван през 2006 г. след серия авиокатастрофи с участието на самолети от неевропейски авиолинии, които летят до страни от ЕС. Списъкът се обновява на всеки три-четири месеца.

Споделяне

Още от Бизнес