ЕК обяви, че Хърватия е готова за Шенген

Няколко държави членки са против членството на Загреб

ЕК обяви, че Хърватия е готова за Шенген

Европейската комисия смята, че най-младата членка на Европейския съюз Хърватия е изпълнила необходимите условия за присъединяване към Шенгенската зона, стана ясно във вторник.

"Поздравявам Хърватия за нейните усилия и постоянство в изпълнението на всички необходими условия за присъединяване към Шенген", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, като призова страните членки на Шенгенската зона да "предприемат правилните стъпки" за включването на Хърватия.

Освен прилагането на шенгенските правила в области като защита на данни, полицейско и правно сътрудничество, визова политика, Хърватия предприе и необходимите мерки за управление на външната граница на ЕС, констатира Европейската комисия.

Хърватия продължава да спазва и стандартите на ЕС, свързани с основните човешки права, отбеляза комисията.

За да влязат в Шенгенското пространство, държавите членки трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет.

Към момента има сигнали за съпротива срещу членството на Хърватия от страна на съседна Словения, с която имат гранични спорове, а също от страна на Германия, Франция и Холандия. Подобен проблем има и по отношение на България и Румъния, тъй като от години Холандия се противопоставя на разширяване на Шенгенската зона към тези две държави.

Шенгенската зона в момента включва 22 държави от ЕС плюс Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Споделяне

Още от Европа