ЕК обяви финансирането на газовите ни връзки с Гърция и Румъния

ЕК обяви финансирането на газовите ни връзки с Гърция и Румъния

Близо 54 млн. евро от фонда за икономическо възстановяване на Европейския съюз са предназначени за изграждането на междусистемните газови връзки между България и съседките ѝ Гърция и Румъния. Това предвижда обявеното в четвъртък финансиране на 43 проекта на страните-членки с 2.3 млрд. евро. Сред одобрените средства са и 200 млн. лв. за стартирането на дейностите по изграждането на газопровода “Набуко“, но още не е ясно как ще бъдат разпределени те между държавите участнички в проекта, който трябва да доставя каспийски, египетски и иракски газ през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия с помощта на Германия.

За риверсивната връзка Стара Загора- Комотини между България и Гърция ЕС отпуска 45 млн. евро за извършване на предпроектни и други проучвания. Общата прогнозна стойност на газопровода с дължина 160 км и капацитет от 3-5 млрд. куб. м годишно е 150 млн. евро, като парите извън европейското финансиране ще осигурят участниците в проекта.

С равен дял от 50 процента това са “Българският енергиен холдинг” (БЕХ) и дружеството “IGI Poseidon”, в което също поравно са гръцката ДЕПА и италианската “Едисон“. Трите компании в четвъртък постигнаха проектно споразумение за бъдещото проектно дружество.

Връзката между България и Гърция ще позволи доставка на газ от Южния газов коридор за България и страните от региона. Южният коридор включва междусистемната връзка Турция–Гърция–Италия и дава възможност на Европа за внос на около 8 милиарда кубически метра газ годишно от Каспийския район и Близкия изток.

За изграждането на двупосочната връзка между България и Румъния Брюксел дава малко под 9 млн. евро при обявявани по-рано 10 млн. евро за газопровода между Русе и Гюргево, чиято обща стойност е 30 млн. евро.

Общо за целия Европейски съюз 910 млн. евро ще отидат за 12 електропроекта, а 1.39 млрд. евро – за 31 проекта в газопреносната сфера. През декември миналата година 1 млрд. евро пък бяха отпуснати за пионерни проекти за улавяне на вредни емисии и складирането им под земята, а други 565 млн. - за крайбрежни вятърни паркове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?