ЕК обяви мащабна ДДС-реформа срещу измами за 150 млрд. евро годишно

При трансгранични сделки облагането ще е в мястото на продажба и по местната ставка

Пиер Московиси

Мащабна ДДС-реформа представи Европейската комисия в сряда, анонсирайки я като най-голямата в правилата за данъка върху добавената стойност в последните 25 години.

Целта на промяната е да се предотвратят данъчни измами в Европейския съюз, оценявани на 150 млрд. евро, с които се облагодетелстват недобросъвестни компании. Това са средства, които можеха да отиват за училища, пътища и здравеопазване, посочва се в съобщението от Брюксел . Една трета от тази сума, или средно по 100 евро на човек, се дължи на трансгранични ДДС-измами като тези пари може да се използват от криминални организации, включително за тероризъм. С предложената реформа в Еврокомисията смятат, че предлаганите от нея реформи могат да намалят с 80% тези изгубени за бюджетите на страните членки пари.

Предвижда се в бъдеще облагането с ДДС при трансгранични сделки става на мястото на продажбата, когато тя се прави в друга страна от ЕС, и ставката да е прилаганата на местния пазар. Трансграничният ДДС ще се събира в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат в държавите, от които е извършена покупката на стоката или услугата. В началото ще се облагат по този начин само сделките със стоки.

Системата ще стане по-опростена и стабилна, а целта на Еврокомисията е европейските компании максимално да се възползват от единния пазар и да се конкурират по-добре на световния пазар. В момента бизнесът, занимаващ се с трансгранична търговия, има средно 11% по-високи разходи за изпълнение на всички условия в сравнение с компаниите, които работят само на национален пазар. Около 1 млрд. евро от тези разходи би трябвало да се спестят само от предложената нова схема, смятат в Брюксел.

"Днес предлагаме да обновим ДДС системата, създадена преди четвърт век като временно решение", заяви Валдис Домбровскис, еврокомисар по въпросите на еврото и социалния диалог.

"25 години след създаването на единния пазар компании и потребители все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС, когато оперират през границите. Прекалено дълго престъпници, а може би и терористи, експлоатират тези вратички, организирайки всяка година измами за 50 млрд. евро", допълни Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците. "Тази остаряла система, основана на национални граници, трябва да спре! До 2022 г. страните членки трябва да започнат да възприемат трансграничните ДДС преводи като вътрешни за страните операции. (...) Казано накратко, днес предлагаме добри новини за бизнеса, потребителите и националните бюджети и лоши новини за измамниците", посочи още той.

Предвижда се да се създаде единен онлайн портал за декларации на бизнеса и удобни плащания според правилата и административните рамки на собствената страна. След това страните директно си превеждат събрания ДДС, както е в момента с всички продажби на електронни услуги.

Крайният ДДС винаги да се плаща на страната, в която е крайният потребител и на ставка, плащана в тази страна.

Предвижда се опростяване на фактурите като продавачите ще ги оформят според правилата в в своята страна, дори когато търгуват зад граница. Компаниите вече няма да се налага да подготвят списък с трансгранични преводи към данъчните си власти (т.нар. рекапитулация). Предлага се въвеждане на нова категория за компании с висока репутация - Сертифицирано облагаемо лице (Certified Taxable Person), която да се възползва от много по-опростени и спестяващи време правила.

Предложението предстои да бъде одобрено от страните членки, Европейския съвет и Европейския парламент. Еврокомисията предвижда през 2018 г. да представи подробно предложение за правила как да се промени на техническо ниво ДДС-директивата в унисон с реформата.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?