ЕК очаква по-нисък икономически растеж за България и по-висока безработица

ЕК очаква по-нисък икономически растеж за България и по-висока безработица

Европейската комисия (ЕК) очаква по-нисък икономически растеж за България и по-висока безработица, става ясно от обявената в сряда есенна прогноза на ЕК за икономическите очаквания в страните от ЕС.

 

Според доклада на ЕК възстановяването на българската икономика през следващите две години ще разчита основно на вътрешното търсене. Инвестициите обаче ще са основно по линия на проекти, финансирани по програмите на ЕС.

 

Леко повишена е прогнозата за ръста на българската икономика за 2012 г. (0.8% при 0.5 на сто, прогнозирани през пролетта). ЕК обаче понижава прогнозата си за следващата година, като очаква икономиката да нарасне с 1.4%. През 2014 г. предвижданията са БВП да се покачи с 2 процента.

 

Прогнозата на ЕК се разминава със заложената в проектобюджета за следващата година, която е 1.9%.

 

Очакванията за инфлацията в България са понижени леко до 2.5 и 2.6 процента за 2012 и 2013 г. от съответно 2.6 и 2.7% в пролетната прогноза.

 

Очаква се за по-нататъшния ръст на потреблението да допринесе съществуващата вече тенденция за намаляване на лихви по кредити. Прогнозата предвижда още към основните инвестиции от еврофондовете,  в следващите две години да се прибави и ръст на частните инвестиции.

Рисковете у нас са определени като балансирани. Като един от тях отново е посочен слабият трудов пазар.

Безработицата се очаква да остане с 2-2.5 % по-висока от средната за Евросъюза и да е 12.7 на сто тази и следващата година, с лек спад едва през 2014 година. В пролетните прогнози очакванията на ЕК бяха през тази година безработицата в България да достигне 12 на сто, а през 2013 г. - 11.9%. Според данните на Евростат през септември безработицата у нас е достигнала 12.4%.

Дефицитът на България според прогнозата ще се стабилизира на 1.5 на сто, а дългът ще нарасне от 16.5 на 18.3 процента.

Еврокомисията отбеляза още растеж на доходите и цената на труда и очаква той да продължи.

Брюксел отчита подобрената събираемост на данъците, дължащо се на свързването на всички касови апарати с НАП. Поради това се очаква бюджетният дефицит през тази и следващата година да остане в рамките на 1.5%, а през 2014 г. да се свие до 1 на сто от БВП. "Въпреки благоприятните тенденции в приходите, се очаква разходите също да нараснат значително", отбелязва ЕК, като цитира предвиденото в бюджета за следващата година увеличаване на пенсиите с 9.3%.

За целия Европейски съюз прогнозата на ЕК е за постепенно завръщане към растеж догодина. За тази година ЕК залага спад с 0.3 % в ЕС и с 0.4 % в еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?