ЕК очаква виновниците за смъртта на Сергей Магнитски да бъдат открити и задържани

Европейската комисия възобнови призива си към властите в Русия виновниците за смъртта на юриста Сергей Магнитски да бъдат издирени и задържани, а следствието да бъде приключено с ясен и убедителен резултат, съобщи БТА в петък.

Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, заяви, че ЕК е поставяла въпроса пред своите руски събеседници нееднократно.

По неговите думи воденето на следствие срещу някого след смъртта му, без възможност той да се защити в съда, е в противоречие с Европейската конвенция за правата на човека.

Черконе отбеляза, че Магнитски е починал в резултат на изтезания в ареста. Той определи случая като изключително противоречив. Според говорителя, неотдавнашното решение на руските власти за възобновяване на делото е изненадващо.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви от своя страна в писмо до руския президент Дмитрий Медведев, че международната репутация на Русия е поставена под заплаха заради случая с убийството на адвоката Сергей Магнитски, съобщи EUobserver.

"Случаят с господин Магнитски се превърна в символ на състоянието на съдебната система в Русия за руските приятели и чуждестранните наблюдатели. Довеждането му до заслужаващ доверие цялостен завършек преди края на мандата ви, ще бъде от символично значение и ще изпрати много важен сигнал за бъдещето на Русия", се казва в писмото.

Адвокатът Сергей Магнитски почина в ареста през 2009 г. след 9-месечно задържане под стража и седем дни след като бе официално обвинен в организирането и укриването на данъци на неговата компания. Адвокатите на 37-годишния Магнитски твърдят, че той е бил задържан незаконно и не е получавал необходимото медицинско обслужване в затвора.

Според Брюксел докторът в затвора не е виновен, коментира изданието. Говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви тази седмица, че "на двама доктори е била потърсена отговорност", но случаят е много по-дълбок. Магнитски беше пребит до смърт и измъчван, не се направи нищо, за да се разреши това, каза говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?