ЕК очерта етичните насоки за работа на изкуствения интелект

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Европейската комисия представи етичните насоки за работата на изкуствения интелект. Насоките са очертани от работна група, в която са участвали независими експерти от университетските среди, бизнеса и гражданското общество, се посочва в съобщение на комисията.

Правим важна крачка към осигуряването на етичен и сигурен изкуствен интелект, коментира по този повод еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, цитирана в съобщението. По нейните думи така се осигурява здрава основа в съзвучие с ценностите на ЕС.

Според ЕК е необходимо прилагането на изкуствения интелект в здравеопазването, енергийното потребление, автомобилостроенето, земеделието, опазването на околната среда и управлението на финансите, да остане под човешки надзор. Отбелязва се, че новите технологии биха допринесли за засичането на измами, при откриването на заплахи онлайн, при борбата с престъпността. Комисията очертава необходимостта от осигуряване на отговорност и отчетност на роботизираните системи, включително по отношение на резултатите, постигнати чрез тях.

Комисията добавя, че работата по насоките продължава с пробен срок за тяхното приложение, като догодина се предвижда оценка на постиженията. На тази основа ЕК ще предложи следващите стъпки.

Още по темата
Още от Европа

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?