ЕК одобри 71 млн. евро за спешната медицинска помощ в България

ЕК одобри 71 млн. евро за спешната медицинска помощ в България

Европейската комисия одобри отпускането на 71 милиона евро за модернизирането на спешната медицинска помощ в България, съобщиха от представителството на ЕК в София.

С безвъзмездната помощ по проекта, който е на обща стойност 163.5 млн. лева, ще бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

Ще бъдат купени и 400 нови линейки, оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства.

С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ у нас.

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу заяви, че с този проект значително ще се подобри качеството и достъпността на здравеопазването в България. "Той е нагледно доказателство за практическата полза от политиката на сближаване като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани", казва Крецу.

Първите нови линейки по проекта за модернизиране на спешната помощ трябва да пристигнат през първата половина на 2019 година, а до края на следващата година трябва да са налични всички 400 нови линейки. Това каза преди дни здравният министър Кирил Ананиев.

"Нашето желание е до края на 2019 г. да получим всичките линейки, за да можем да осигурим местата, където има най-голяма нужда от тях и където са най-амортизирани. Това го казвам, защото считам, че този проект е много важен за влизането на новия здравноосигурителен модел и съответно преструктуриране на болничната помощ", обясни Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

Според него изпълнението на проекта е застрашено от забавяне само при обжалване на обществените поръчки.

"Иначе в Министерството на здравеопазването преди една година този проект беше сложен на трупчета. За няколко месеца направихме много сериозни усилия и той се осъществява успешно. Надявам се да нямаме големи препятствия, независещи от нас, за да изпълним посочения срок", коментира още той.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?