ЕК одобри държавна помощ за участие на българското овчарско куче в изложби

Европейската комисия позволява на България да финансира участието на българското овчарско куче на международни киноложки изложби през 2012 г., съобщиха от земеделското министерство.

Схемата предвижда финансиране до 69% от разходите за участие в изложения и 100% от разходите за отпечатване на каталог “История, настояще и бъдеще на българското овчарско куче”. Изложенията, за които се отнася помощта, са Световна купа 2012 Одеса, Украйна, Световна купа 2012 Лорка, Испания, и Европейска купа Берлин, Германия.

От субсидията могат да се възползват малки и средни предприятия в животновъдството, които развъждат чистопородни животни под селекционен контрол на Българския киноложки клуб (БКК).

Достъп до помощта имат и онези животновъди, които спазват развъдната програма, която изисква чистопородно развъждане на породата българско овчарско куче.

Като изискване за участие в изложението е регистрираният земеделски производител да притежава зоотехнически сертификат или сертификат за произход, доказващ породната принадлежност на животните, независимо от това дали земеделският производител е член или не на БКК.

Споделяне

Още от България