ЕК одобри одитните стратегии на пет оперативни програми у нас

Генералната дирекция "Регионално развитие” в Европейската комисия (ЕК) е одобрила одитните стратегии за оперативни програми "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Транспорт" и "Техническа помощ", съобщиха от пресслужбата на вицепремиера Меглена Плугчиева в петък. Това е важна стъпка, за да тръгнат същинските плащания от еврофондовете.

Въз основа на одобрените стратегии ще се извършат оценки дали системите за управление и контрол на оперативните програми отговарят на изискванията на ЕК. Тази проверка се извършва от Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" към финансовото министерство.

Одобрението на одитните стратегии от страна на ЕК всъщност е положителна оценка за работата на звеното. Агенцията предстои да изпрати оценките за съответствие на оперативните програми в ЕК, което вече трябваше да е направено.

В момента България се възползва от опцията за авансово плащане по оперативните програми, чийто процент наскоро бе увеличен от ЕК като мярка срещу световната финансова и икономическа криза.

Ако до края на май агенцията изпрати оценките за съответствие, което е малко вероятно, има възможност още през лятото да тръгнат основните плащания по оперативните програми, по които до края на 2013 г. трябва да бъдат изплатени близо 13 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?