ЕК одобри покупката на първите 80 млн. дози от ваксината на "Модерна"

ЕК одобри покупката на първите 80 млн. дози от ваксината на "Модерна"

Американската биотехнологична компания "Модерна" (Moderna) обяви в сряда, че Европейската комисия е одобрила предварително споразумение за закупуване на 80 милиона дози от нейната ваксина срещу коронавирус mRNA-1273 с опция за закупуване на още до 80 милиона дози. Споразумението ще бъде финализирано след кратък преглед от държавите-членки на Европейския съюз.

Доставката на ваксината може да започне още през първото тримесечие на 2021 г., ако бъде одобрена за употреба от Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA), който стартира преглед на mRNA-1273 на 17 ноември.

"Оценяваме доверието към платформата ни за разработка и производство на ваксини от типа mRNА, което  Европейската комисия демонстрира чрез включването на mRNA-1273 към портфолиото си от ваксини. Осъзнаваме, че справянето с тази световна пандемия ще изисква редица решения и се гордеем с ролята, която "Модерна" играе в това глобално усилие", каза Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на компанията.

"Ние разширихме производствения си капацитет извън САЩ с помощта на нашите стратегически партньори Lonza и Rovi, за да можем да доставяме приблизително 500 милиона дози годишно. Бройката може да бъде увеличена до 1 милиард дози годишно, считано от 2021, в случай че бъде осигурено нужното одобрение", допълни той.

На 16 ноември междинен анализ от фаза 3 на изпитването на ваксината на "Модерна" показа близо 95% ефективност. Проучването обхваща 30 000 души, като половината получават две дози от ваксината в интервал от четири седмици. Останалите получават плацебо. Междинният анализ се основава на първите 95 участници, които са развили симптоми на Covid-19. Само пет от случаите на Covid-19 са били при хора, на които е прилагана ваксината, а 90 са били при тези, получили плацебо. Данните показват също, че е имало 11 случая на тежка коронавирусна инфекция, но нито един от тях не е при хора, които са били имунизирани.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?