ЕК одобри помощи за складиране на млечни продукти, засегнати от руското ембарго

Регламенти в подкрепа на засегнати от руската забрана за внос на земеделски продукти от Европа производители на млечни продукти, одобри във вторник Комитетът по Общата организация на селскостопанските пазари към Европейската комисия и Експертната група по хоризонтални въпроси. Предвижда се отпускане на средства за складиране на увеличилите се на европейския пазар млечни продукти, за да се предотврати рязко спадане на цените им, което ще засегне фермерите.

Първите два регламента са за частно складиране на масло и обезмаслено мляко на прах и по тях може да се кандидатства до края на 2014 г. Размерът на подпомагането е 18.93 евро за тон масло за постоянни разходи за съхранение на склад и 0.28 евро на тон за всеки ден от складирането по договора. За обезмасленото мляко на прах подпомагането е 8.86 евро на тон за постоянни разходи за съхранение на склад и 0.16 евро на тон за всеки ден от складирането по договора. Помощта ще се отпуска в случай, че договорът за съхранение на масло и за мляко на прах е от 90 до 210 дни.

Другите два проекта са за публичната интервенция за масло и обезмаслено мляко на прах до 31 декември 2014 г. и за откриването на временно складиране на определени видове сирена.

Реално българските производители на саламурени сирена и кашкавал ще могат да се възползват само от помощта по последния регламент. Изискванията са сирената и кашкавала е да са минали периода на съзряване, както и минималният размер на партидата да е 1 тон и тя да е означена по начина, предвиден в делегиращия регламент. Кандидатите за подпомагане ще трябва да подадат до края на годината в Разплащателната агенция заявление, което да отговаря на изискванията на регламента, като те трябва да са сключили и договори за съхранение на сирената със срок от 60 да 210 дни. Одобрените кандидати ще сключват договор за подпомагане с Разплащателната агенция. Подпомагане се отпуска до изчерпване на общия финансов ресурс за ЕС и се контролира от Разплащателната агенция.
Повече подробности ще бъдат публикувани на интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие”.

Тези мерки за подпомагане са в отговор на спадналите цени на европейския пазар на мляко и млечни след руската забрана за внос на земеделски стоки от ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес