ЕК одобри спирането на руска телевизия в Литва заради призиви към насилие

ЕК одобри спирането на руска телевизия в Литва заради призиви към насилие

Европейската комисия одобри действията на Литва за спирането на сигнала на рускоезична телевизия, призовавала в програмата си към насилие. Комисията отбелязва, че правилата в ЕС позволяват спирането на сигнал, когато медията подстрекава към омраза.

Рускоезичната телевизия "РТР Планета" излъчва от Швеция.

Вилнюс е доказал, че има очевидни и тежки нарушения на правилата срещу речта на омразата в програмата на телевизията. Изказвания, прозвучали в програмата, са заплашвали с военни действия, окупация и разрушаване на няколко държави, включително Литва, Латвия и Естония.

В директивата на ЕС от миналата година, която засяга този въпрос, бе разширен обхватът на случаите, в които подобна забрана за излъчване може да бъде приложена. Директивата обхвана реч на омразата в медиите на основата на етнически произход, вяра, сексуална ориентация. Очаква се тези правила да обхванат и платформите в интернет за видеосподеляне, отбелязва БТА.

Литовските власти са съобщили на ЕК за случая през декември миналата година и са спрели сигнала на рускоезичната телевизия за три месеца. На основата на предоставените доказателства, комисията оценява, че предприетите от Вилнюс мерки са оправдани и съразмерни. Литва спира посочената програма за втори път, след като през 2015 г. отново се наложи прекъсване на сигнала по подобни причини.

Споделяне

Още от Европа