ЕК одобри субсидии за дизелови автомобили, замърсяващи въздуха под нормата

Дизеловите автомобили, които отделят във въздуха частици под 5 милиграма на изминат километър, ще могат да ползват държавна финансова помощ. Това реши Eвропейската комисия, след като определи в четвъртък правилата за предоставяне на такава помощ в страните членки на ЕС, предаде АФП, като цитира съобщение на ЕК.

Еврокомисарите поставиха и нов праг за замърсяване на околната среда от новите дизелови автомобили - 25 мг/км. Това е т.нар. норма Евро 4, която с 80 на сто по-ниска от досегашното ограничение. За да се вместят в изискванията, на автомобилите трябва да бъде поставен специален филтър за частици, според ЕК.

С въвеждането на единна финансова помощ за екоавтомобилите за всички страни членки, Брюксел иска да избегне възможността държавата сама да определя прага според интересите на своите автомобилни конструктори, както и да избегне фрагментаризиране на европейския пазар.

Ако една страна членка определи по-висок или по-нисък праг за финансовата помощ, ЕК може да разглежда тази помощ като пречка за свободното движение на стоки и да започне процедура за анулирането ѝ, посочват експерти.

Засега определените от ЕК правила имат препоръчителен характер.

Споделяне

Още от Бизнес