ЕК одобри заем от 1 млрд. лв. за схемата 60/40 в България

Италия, Испания и Полша ще получат най-много средства

ЕК одобри заем от 1 млрд. лв. за схемата 60/40 в България

Европейската комисия одобри поискания от България заем в размер на 511 млн. евро (около 1 млрд. лв. за финансиране на схемата 60/40 за запазване на заетостта, стана ясно от съобщение на институцията в понеделник.

Комисията е одобрила финансова подкрепа на стойност 81.4 млрд. евро за 15 държави по новата програма SURE. Окончателното одобрение на средствата трябва да бъде дадено от Съвета на ЕС. Най-много средства за заплати на засегнати от кризата с Covid-19 работници ще получат Италия (27.4 млрд. евро), Испания (21.3 млрд. евро) и Полша (11.2 млрд. евро).

Общият бюджет на инструмента SURE е 100 млрд. евро, които ще бъдат набрани чрез емитиране на дълг на международните финансови пазари от Европейската комисия. За целта 27-те държави членки трябва да учредят държавни гаранции от общо 25 млрд. евро, което се очаква да стане в най-скоро време. Участието на България е със 107.5 млн. евро (210 млн. лв.).

Срещу това всяка от засегнатите от Covid-19 държави членки може да кандидатства за финансиране по програмата, което ще бъде предоставено под формата на евтин заем. Лихвата по кредита ще зависи от цената на финансирането за ЕС, която се очаква да бъде ниска, имайки предвид отличния кредитен рейтинг на ЕС.

Останалите страни, който получават по-малки заеми от първия транш са Чехия, Гърция, Хърватия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Румъния, Словакия и Словения.

Европейската комисия препоръчва на останалите 12 държави от ЕС да подадат своите искания за останалите 18.6 млрд. евро по програмата Sure.

Според лятната прогноза на Еврокомисията, публикувана в началото на юли, спадът на брутния вътрешен продукт в Европейския съюз през 2020 г. се очаква да достигне 8.3%, при условие че втората вълна на пандемията не влияе значително върху икономиката на общността.

За България, която вече финансира схемата 60/40 с 1 млрд. лв. от държавния бюджет, новата евромярка е изгодна, защото ще облекчи кабинета по отношение на тегленето на нов дълг на международните пазари.

По последни данни, които са към 11 август, по схемата 60/40 са изплатени дотации за 185 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес