ЕК оповестява докладите си за България и Румъния в сряда

ЕК оповестява докладите си за България и Румъния в сряда

Европейската комисия (ЕК) ще оповести докладите си за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка в правосъдието и вътрешните работи в сряда, обяви говорител на институцията.

Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди десет години. От ЕК напомниха, че председателят ѝ Жан-Клод Юнкер изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г.

В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт.

ВСС бе в центъра на доклада на ЕК през 2016 година. Критиките към кадровия орган бяха по всички линии. Институцията бе оценена като неспособна да гарантира успешно интегритета на магистратите чрез провала на политиките по кадруване, оценяване и налагане на дисциплинарни наказания.

От прокуратурата се искаше "безпристрастно разследване" на всички твърдения за корупцията в съдебната система. "Прогресът (на България) в борбата с корупцията и организираната престъпност е труден", се казваше в доклада.

Отново имаше настояване за присъди за корупция по високите етажи на властта. Такива отново нямаше. ЕК недвусмислено препоръча да бъде приет антикорупционният закон, изработен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева, но той така и не бе приет.

В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. Комисията очакваше приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Споделяне

Още от България и ЕС

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?