ЕК определи като незаобиколимо условието Полша да послуша ЕС, за да получи средства

Конфликтът между ЕС и Полша навлиза в нова фаза

ЕК определи като незаобиколимо условието Полша да послуша ЕС, за да получи средства

Изискването Полша да предприеме необходимите стъпки, посочени в решението на Европейския съд от вчера, е незаобиколимо условие за отпускане на средства от бюджета на ЕС за икономическо възстановяване. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в четвъртък в отговор на въпрос.

Полша трябва да изпълни множество препоръки на ЕС, сред които да осигури независимостта на правосъдната система, посочи тя. Ясно заявихме, че искаме полският план за икономическо възстановяване да включва прилагането на необходимите стъпки, това предвижда и решението на Европейския съд, добави Фон дер Лайен.

Според мен можем и се надявам да постигнем споразумение, допълни тя.

Вчера съдът в Люксембург наложи на Полша глоба от един милион евро на ден, тъй като не е изпълнила постановено от евромагистратите решение да бъде прекратена работата на Дисциплинарната камара към Върховния съд. Брюксел смята, че този орган, чиято задача е да търси дисциплинарна отговорност на висши съдии в Полша, не е достатъчно независим от изпълнителната власт.

ЕК остава открита за разговор с Варшава

Европейската комисия остава открита за разговор с Варшава след вчерашното решение на Европейския съд. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред подкомисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Рейндерс съобщи, че през ноември ще посети Полша и Унгария, срещу които се водят процедури за нарушение на законността. ЕК разполага с възможностите да води наказателни процедури, да спира преводите от европейския бюджет, да предлага задействането на чл. 7 от договора за ЕС, посочи еврокомисарят.

По неговите думи ЕК има надежда, че полските власти ще се съобразят с решението на Европейския съд и ще предприемат необходимите промени в съдебната система.

Това е най-високата глоба, налагана досега от Европейския съд на държава от ЕС, отбеляза Рейндерс. Той добави, че законодателството на ЕС е над националните закони, включително конституциите, а решенията на Европейския съд са задължителни за националните власти и съдилища - становище, отхвърлено наскоро от полския конституционен съд.

Рейндерс допълни, че от догодина докладите на ЕК за върховенството на закона ще съдържат препоръки за всяка страна. Той посочи, че крайното решение дали срещу дадена държава от ЕС да бъдат предприети мерки заради липса на върховенство на закона е на Европейския съвет.

Варшава: Полша не може и не трябва да плаща

Полша не трябва да плаща глобите, наложени от Съда на ЕС нито за решението му за каменовъглената мина "Туров", нито за Дисциплинарната камара към Върховния съд, заяви днес полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро, цитиран от новинарския тв канал Те Фау Ен 24.

"Полша не може и не трябва да плаща и една злота", каза Жобро и подчерта, че това е "натиск, а само слабите се поддават на натиск". По думите на министъра "както всеки гражданин, така и полската държава не може да се поддава на беззаконието", независимо дали става въпрос за "незаконните санкции по отношение на "Туров" или глобите за промените в съдебната система. Той изрази убеденост, че Полша няма да плаща нищо и така ще бъде, докато той е министър на правосъдието.

Жобро настоя, че договорите за Европейския съюз "не позволяват на Съда на ЕС да се намесва в регулацията на полското съдопроизводство, като и на съдопроизводството във всяка друга страна". Министърът призова за спокойствие и заяви, че Полша ще продължи "да прави своето", като реформира правосъдието и се грижи за стандартите на ЕС, които изискват "правото да бъде навсякъде еднакво и прилагано еднакво".

На 20 септември Съдът на ЕС осъди Полша на глоба от 500 хиляди евро дневно за това, че не е затворила мината "Туров", за което е настоявало правителството на Чехия по екологични съображения. Според уебсайта Юрактив (www.euractiv.com) това е бил първият случай, в която една страна членка съди друга страна членка във връзка с опазването на околната среда.

Конфликтът между ЕС и Полша навлиза в нова фаза

Конфликтът между Европейският съюз и Полша навлиза в нова фаза, пишат западни медии по повод решението на Съда на ЕС да наложи глоба от 1 милион евро на ден на Полша, докато Варшава не преустанови дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

Британското издание "Файненшъл таймс" отбелязва, че тази санкция е част от по-широка битка между Брюксел и Варшава заради реформите на съдебната система в страната, които според ЕС заплашват върховенството на закона и независимостта на съдиите.

Вестникът изтъква, че конфронтацията между ЕС и Полша подтикна някои други държави членки да призоват за замразяване на десетки милиарди евро от европейските фондове за страната и дори повдигна въпроси за бъдещето на Полша в ЕС.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза тази седмица пред в."Файненшъл таймс", че Варшава ще разпусне Дисциплинарната камара до края на годината.

Британското издание привежда думите на полския заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета, който написа в Туитър: "Европейският съд изцяло пренебрегва полската конституция и решенията на полския Конституционен трибунал. Той действа извън компетенциите си, злоупотребявайки с механизма за финансови наказания и временни мерки. Това е поредната стъпка на операция, насочена към отнемане от Полша на възможността за влияние върху системата на нашата държава. Това е узурпация и изнудване".

В интервю за в."Файненшъл таймс" по-рано тази седмица полският премиер Моравецки обвини Брюксел, че всяка стъпка за намаляване на обещаните от ЕС фондове за Варшава би била равнозначна на това да започне "трета световна война" срещу Полша.

Моравецки посочи, че правителството "ще защитава правата на страната с всички средства, с които разполага". Той се зарече, че Полша няма да преговаря за своята съдебна реформа "с пистолет, опрян в главата".

Според в."Файненшъл таймс" подобни изявления правят по-трудно постигането на компромис в по-широкия конфликт за върховенството на закона.

Полски служители казаха пред в."Файненшъл таймс", че се планират допълнителни реформи на полската съдебна система, включително промени във Върховния съд.

Съдът на ЕС налага рекордна дневна глоба на Полша заради съдебната реформа, пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва, че решението на Европейския съд е част от поредица съдебни дела, които Европейската комисия е завела срещу съдебната реформа в Полша.

Вестникът изтъква, че националистическата управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) се стреми чрез парламентарното си мнозинство да промени съдебната система в страната, заявявайки, че трябва да има по-голяма отчетност на съдиите пред другите власти в държавата.

Американското издание допълва, че сегашният сблъсък на Полша с ЕС е най-острият от дългогодишното противопоставяне по въпроса за демократичните стандарти между Брюксел и страните членки от Западна Европа, от една страна, и националистическите правителства на Полша и Унгария, от друга.

Вестникът отбелязва, че въпреки това през последните дни лидерите на блока се опитват да успокоят конфликта между Брюксел и Варшава, опасявайки се, че Полша може да реагира като наложи вето на важни въпроси и решения от дневния ред на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа