ЕК определи като незначителен броя на фалшивите евро монети

Европейската комисия съобщи снощи, че броят на установените през 2003 г. фалшиви евро монети е около 26 200 в сравнение с 2339 през 2002 г., предаде Ройтерс. Според комисията количеството подправени монети е незначително на фона на 49-те милиарда монети, които в момента са в обращение.

Във връзка с борбата срещу фалшификациите на паричната единица евро Европол огласи вчера, че през 2003 г. е участвала в разкриването на 20 нелегални печатници за евробанкноти, седем от които извън зоната на общата европейска валута.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че с разкриването на печатницата във Варна, са нанесени щети за милиони евро на организираната международна престъпност. Успешната операция е резултат от два месеца работа, заяви Борисов пред Би Ти Ви. По думите му от европейските служби са изключително доволни, защото "това е операция, която те ще отчитат цяла година". Както "Лунна светлина", така и тази ще останат като операциите, които цяла година те пишат в докладите, посочи Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес