ЕК опроверга информация на "Тобако холдинг" за критика на Ферхойген към сделката за Булгартабак

Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Купкулас изрази пред "Дарик радио" изненадата си от "медийни изяви, които се опитват да покажат намеса на Европейската комисия в приватизационния процес".

Става въпрос за информация на кандидата за Булгартабак "Тобако холдинг", в която се твърди, че комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген в писмо до дружеството е заявил, че може да се поиска от България възстановяване на всички фондове отпуснати от ЕК на България , ако страната не провежда открита приватизация.

Писмото било в отговор на оплакване за процедурата за Булгартабак от изпълнителния директор на "Тобако холдинг" Бепо Маухарт. Мажоритарният дял в това дружество се държи от американския евреин Соломон Майер, за когото се предполага, че представя интересите на Майкъл Чорни.

Според Куркулас позицията на Ферхойген и ЕК е, че няма нито политическата воля, нито възможност комисията да се намесва в конкретни сделки.

Ръководителят на делегацията на ЕК цитира редовния октомврийски доклад за България, в който се изказва задоволство от прогреса в приватизацията. Той уточни, че комисията не се намесваме нито в конкретни сделки, нито в съдебните решения, които касаят приватизационния процес.

Куркулас каза, че приватизацията е вътрешен процес и тя трябва да е ефикасна и прозрачна.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?