ЕК осъди крайнодейсния сайт в Холандия за оплаквания срещу източноевропейци

ЕК осъди крайнодейсния сайт в Холандия за оплаквания срещу източноевропейци

Еврокомисарят за защита на човешките права Вивиан Рединг направи изявление в сайта си, остро осъждащо крайно десния холандски политик Герт Вилдерс, чиято партия прикани гражданите на страната да подават оплаквания срещу имигранти от Полша, Румъния и България. Рединг заявява, че това е открит призив към нетолерантност.

Европейската комисия обаче не възнамерява да предприема действия срещу Холандия по повод сайта, разкрит от Партията на свободата, в който се събират сигнали срещу граждани на Централна и Източна Европа, заяви в понеделник говорителят на еврокомисаря Матю Нюмън.

Казусът е предизвикан от Партията на свободата, а не от правителството на Холандия, затова не става въпрос за правителствена позиция, поясни той. Говорителят допълни, че ЕК реагира в случаи на нарушение на принципите или в разрез с ценностите на ЕС, какъвто е бил случаят с медийния закон в Унгария. Когато не става дума за такива нарушения, националните власти решават дали да предприемат действия, допълни говорителят на еврокомисар Рединг.

Сайтът в същността си е политическо изявление, затова комисарят Рединг направи в отговор също политическо изявление, посочи Нюмън. Той припомни, че в петък миналата седмица Вивиан Рединг прикани всички хора в Холандия да не следват призивите към нетърпимост, а вместо това ясно да заявят, че Европа е територия на свобода, а нетърпимостта няма място на континента.

В Европа отстояваме свободата и отвореността на континента, така че гражданите на ЕС да бъдат свободни да се движат, работят и учат, където пожелаят, посочи Рединг. Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят, добави тя. По нейните думи сайтът действа напълно против тези принципи, след като ясно призовава хората към нетърпимост. Европа е изправена пред трудни времена и ще решим проблемите си, само ако проявяваме солидарност, а не ако предаваме съгражданите си, допълни Вивиан Рединг.

"Европа може да се препълни. Имаме над 32 000 сигнала", каза в отговор Вилдерс.

"Ние търсим факти – да се говори за дискриминация са фантазии и глупости", отвърна той, цитиран от в. "Айриш таймс".

Холандският премиер Марк Руте до момента не е коментирал сайта на Партията на свободата. Миналата седмица той заяви, че не е негова работа да коментира позициите на отделни политически партии.

Освен това той допълни, че това не го засяга, тъй като правителството не е в съюз с Партията на свободата по отношение на политиката за Европа.

Междувременно посланиците на 10 страни от Централна и Източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Словения, Литва, Латвия и Естония) изпратиха писмо до лидерите на парламентарните партии в Холандия, настоявайки те да се дистанцират от "достойната за съжаление инициатива" на Герт Вилдерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?