ЕК още чака "фундаментална" съдебна реформа в България

Разминавания сред страните членки дали е нужен доклад за напредъка на страната

Марк Грей, говорител на ЕК

След като българското правителство успя да убеди Брюксел да не публикува извънреден мониторингов доклад за България, каквито предупреждения бяха отправени покрай скандалите около висши назначения в съдебната власт, в Съвета на ЕС е проведена работна дискусия за напредъка на страната. Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей потвърди във вторник, че преди ден е направена т.нар. устна оценка за България по механизма за сътрудничество и проверка, след като е представен официалният доклад за Румъния.

"ЕК най-вече отбеляза напредъка, постигнат напоследък с някои ключови назначения - добър пример в това отношение е новият главен прокурор, който вече изпълнява функциите си, сега очакваме резултати от дейността му. Очакваме и фундаменталната реформа в съдебната система. Това, което според нас трябва да се направи, е в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система. Като области, в които е нужен още напредък в следващите месеци, бих посочил специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и комисията за конфликт на интереси", заяви Марк Грей, цитиран от БНР.

Той уточни, че ЕК няма практиката да дава детайли за това, което се е обсъждало на неформалните работните срещи по темата, както и че българските власти са наясно с препоръките от летния доклад от 2012 г. и голяма част от тях се запазват. В миналогодишния доклад се изтъква липсата на убедителни резултати срещу корупцията по върховете на властта и организираната престъпност.

Марк Грей посочи, че държавите членки са представили своите виждания по темата и следващият мониторингов доклад ще бъде представен, както беше първоначално предвидено, през декември 2013 г.

"Проблемни назначения" и разминаване в оценките


Mediapool научи от свои източници, че по време на обсъждането са констатирани сериозни разминавания в оценките на правителството и гражданския сектор за състоянието на съдебната реформа в България и напредъка в борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете на властта. Изразено е безпокойство поради "много проблеми с кандидатите" при избора на Висш съдебен съвет, главен прокурор, конституционни съдии и за Инспектората към ВСС.

На работното заседание е обсъдено и делото на уволнената съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, по което вицепремиерът бе оправдан от пловдивския съд.

По информация на Mediapool има и сериозно разминаване в позициите на държавите членки дали Съветът на ЕС има основания да излезе с устни заключения за България, при положение, че няма да има писмен мониторингов доклад. За България са се застъпили държави от бившия Източен блок като Унгария и Словакия, които също имат проблеми с независимостта на съдебната власт, както и Полша и Испания.

От друга страна, Финландия, Германия, Австрия и Холандия застъпват тезата, че за България устен доклад трябва да има. Според тях България и Румъния не трябва да бъдат разделяни една от друга в оценките за напредъка си. Британският представител е определил това като аномалия и е настоял да има официална позиция на ЕК за напредъка на България, която да преповтори заключенията от миналогодишния мониторингов доклад.

По неофициална информация цялостното впечатление на експертите, които следят напредъка на България е, че страната не се справя с поетите ангажименти и е необходима "фундаментална реформа". Това донякъде се потвърждава от пестеливия и дипломатично полиран коментар на Марк Грей, че голяма част от препоръките от миналогодишния доклад остават в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа