ЕК още проучва дали “Южен поток“ отговаря на изискванията й

Първата заварка на "Южен поток" на руска територия

Европейската комисия продължава да анализира дали споразумението между Русия и България за изграждането на газопровода “Южен поток” съответства на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. Това заяви в петък пред журналисти в Брюксел Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

Тя отказа да коментира обявеното преди два дни намерение на служебния премиер на България Марин Райков за нова оценка на споразумението за “Южен поток”. Не уточни и кога ще бъдат представени резултатите от проверката дали подписаното през януари 2008 г. междуправителствено споразумение за тръбата отговаря на влезлите по-късно в сила изисквания за осигуряване на достъп на трети лица до капацитета на газопровода

 

Парафираното тогава споразумение гарантира на руската “Газпром“ пълния достъп до транзита по това трасе, което не съответства на Третия енергиен пакет, изискващ половината капацитет да се предоставя и на други доставчици.

 

ЕК продължава да демонстрира скептично отношение към газопровода, който трябва да заобиколи Украйна, за да доставя руски газ до Европа. От “Газпром“, която е основният акционер в проекта, неведнъж на корпоративно и на политическо ниво са повдигали въпроса за получаване на подкрепа от страна на Брюксел за “Южен поток“, но досега това не е станало.

 

В същото време нито Русия, нито някоя от европейските страни партньорки на “Газпром“ в проекта е поискала от ЕК отлагане на задължението да се пуснат да тръбата и други доставчици, което да осигури пълния достъп до газопровода временно само за “Газпром“

 

Холцнер подчерта, че анализът на споразумението на България за “Южен поток“ не е свързан с визитата на експертната група на Еврокомисията у нас, която ще проучи ситуацията на потребителския пазар на газ и електроенергия в страната.

 

Говорителят на еврокомисаря по енергетиката допълни, че се очаква проверката да започне в края на април, което противоречи на дадената преди два дни и потвърдена в петък информация от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, че представителите на ЕК пристигат идната седмица. Към мисията от Брюксел щяла да се присъедини и мисия от Световната банка, която да помогне в анализа на енергийната ситуацията у нас. На този анализ правителството разчита да открие резервите за запазване цената на тока, за която дружествата в сектора искат да се повиши с 15-20 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?