ЕК осигурява допълнителни средства за ваксина срещу коронавируса

ЕК осигурява допълнителни средства за ваксина срещу коронавируса

Европейската комисия осигурява още 37.5 млн. евро за търсенето на ваксина и за лечението на Ковид-19, като така общата сума, предоставена от ЕС за тази цел, достига близо 48 млн. евро.

Досега комисията е избрала 17 проекта на 136 научноизследователски екипа, които ще започнат работа по разработването на ваксина, ще търсят възможности за лечение и ще изготвят изследвания, насочени към пресичане на разпространението на вируса.

Еврокомисарят Мария Габриел уточнява, цитирана в съобщението на ЕК, че средствата дават възможност на изследователите да започнат работа незабавно. Комисията изразява очакване производителите на лекарства да помогнат за тези усилия с още 90 млн. евро и така общата подкрепа за изследователите да достигне близо 140 млн. евро.

Говорители на ЕК поясниха, че в днешната епидемична обстановка е възможно държави от ЕС да прекратят временно една от четирите основни европейски свободи на движение - на хора, стоки, услуги и капитали. Те отбелязаха, че това се отнася например за решението на Германия да спре износа на предпазни маски. По техните думи, за да може подобна мярка да бъде допустима, тя следва да бъде оправдана, съразмерна и да отговаря на изискванията за опазване на реда и общественото здраве.

Комисията поясни, че наблюдава дали помощта, осигурявана от здравните власти срещу разпространението на вируса, е правомерна. ЕК изрази готовност да помогне на държавите, за да предоставят подкрепа на гражданите своевременно и съобразно действащите бюджетни правила.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?