ЕК особено заинтересована от избегналите наказания в България

Цацаров: Близо 1700 души се издирват за изпълнение на влезли в сила присъди

СотирЦацаров и Вера Юрова

Близо 1700 осъдени у нас се издирват за изпълнение на влезли в сила присъди, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. При срещата им в Брюксел комисарят по правосъдието Вера Юрова е проявила особен интерес към този проблем, който присъстваше и в последния мониторингов доклад, съобщи БНР.

Цацаров коментира, че не само братя Галеви и убиецът от ”Соло” са се възползвали от празнотите в закона и призова за незабавни действия, включително и политически, за да се пресече тази възможност.

”По същата пътека са преминали още близо 1700 осъдени лица. Какво чакаме още? Да станат 2700. Питам и част от политическата класа, питам и себе си, аз не свалям своята отговорност”, заяви Цацаров.

По повод появилите се напоследък твърдения, че ”оперативно интересни” ромски фамилии имат високопоставени покровители в полицията, главният прокурор заяви, че ще се поинтересува, и при всички случаи ще има реакция.

Междувременно той разкритикува практиката социалният мир да бъде пазен със струпване на полицейски сили около домовете на емблематични фигури. Според Сотир Цацаров това не е нормално.

”Тези полицейски сили могат да вършат съвсем друга работа, свързана със защитата на правата и обществения ред на българския гражданин. Кого пазим в случая? Една ромска фамилия от друга ромска фамилия. Законите са за всички, те са еднакви за роми, за българи, за арменци, за цигани, за всички”, каза Цацаров.

Споделяне

Още от България