ЕК остава открита за диалог с Полша и Унгария, но ще защитава правилата на ЕС

Вера Юрова

Европейската комисия остава открита за диалог с Унгария и Полша за решаването на въпросите с върховенството на закона, но и готова да действа, за да защити европейските правила и ценности. Това заяви пред Европейския парламент зам.-председателят на ЕК Вера Юрова.

Тя добави, че от откриването на процедурите по чл. 7 от договора за ЕС срещу двете страни, които могат да доведат до временното им лишаване от право на глас, не са настъпили подобрения. Вместо това възникват нови опасения, поясни Юрова.

По нейните думи положението на полските съдии се е влошило допълнително. Юрова допълни, че приетият от Унгария закон, засегнал общността ЛГБТ+, създава заплаха за европейския бюджет и нарушава ценностите на ЕС.

Унгарският закон видимо дискриминира на основата на сексуални предпочитания и е в разрез с основните ценности на ЕС за достойнство, равенство и зачитане на човешките права. Не можем да правим отстъпки с тези ценности, обясни Юрова. Защитата на децата от педофилите е обща цел, но законодателството не може да бъде срещу основните права и малцинствата, добави тя.

По нейните думи държавите от ЕС са длъжни да прилагат изцяло Европейската харта за човешките права и правилата за вътрешния пазар. Според нея унгарският закон създава пречка пред свободното движение на стоки и услуги. Юрова допълни, че законът ограничава свободата на изразяване и на информация, на личен и семеен живот.

Тя изрази очакване Съветът на ЕС да продължи да заседава по процедурите срещу Будапеща и Варшава, докато тревогите не изчезнат. Словенското председателство на Съвета на ЕС отбеляза, че ще продължи работата по тези въпроси. В ЕС няма място за хомофобия, всички граждани са равни и трябва да могат да живеят свободно, посочи представителят на председателството Анже Логар.

По-рано днес групата "Обнови Европа" в ЕП съобщи, че изглежда ЕК няма да одобри унгарския план за икономическо възстановяване. Групата отбелязва, че е поискала планът за седем милиарда евро да не бъде подкрепен, докато Унгария не въведе възможности за предотвратяване на измамите с бюджета на ЕС.

Когато защитаваме свободите на част от обществото, защитаваме свободата на цялото общество. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент по повод разговорите в Европейския съвет за новия унгарски закон, засегнал общността ЛГБТ+.

Трябва да се съгласим, че всеки е свободен да избере как най-добре да живее, добави тя. Унгарският закон приравнява хомосексуалността с порнографията, това е срамота, допълни Фон дер Лайен.

Тя предупреди, че ако Будапеща не предприеме необходимите промени, за да съобрази законодателството си с изискванията на ЕС, комисията ще предприеме всички действия, за които е упълномощена при защитата на европейските ценности. Европа никога няма да позволи части от нашето общество да бъдат стигматизирани - заради възраст, етнос, политическа или верска принадлежност, посочи председателят на ЕК.

Правата на общността ЛГБТ+ не са несъществен въпрос, те се отнасят до човешкото достойнство и основните свободи, отбеляза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че по договор ЕС не дискриминира, а приобщава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?