ЕК оставя България с отрязаната квота за парникови газове

ЕК оставя България с отрязаната квота за парникови газове

Възможно е да се стигне до затваряне на производства, заводи и до голямо увеличаване на цените на топло и електроенергията, ако българската квота за емисии на парникови газове, определени от Европейската комисия (ЕК), останат на това равнище. За това предупредиха в сряда министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и браншови представители от Българската стопанска камара (БСК).

България е сериозно ощетена от решението на ЕК и ще предприеме всички стъпки за преразглеждането му, заяви Чакъров. От продавач на емисии, с направената от ЕК редукция на квотата България ще се превърне в купувач, посочи той.

В края на октомври ЕК реши да намали годишната емисия парникови газове за България от 67 на 42 млн. тона. Решението влиза в сила от 2008 г.

В ЕК не е отчетено, че България затваря блокове III и IV на АЕЦ "Козлодуй" и е за прогнозен ръст на БВП от 5.2%. ЕК обяви, че ръстът на България през 2009-2010 г. се очаква да бъде 6.1-6.2%, а правителството прогнозира ръст 6.8-6.9% годишно за този период, отбеляза още министърът.

Чакъров уточни какви ще са стъпките, които ще бъдат предприети от страна на  правителството оттук нататък. На 22 ноември в Брюксел български министри и представители на БСК ще запознаят с аргументите си посланиците на всички страни членки на ЕС. Ако това не помогне, последната опция на България е да предприеме съдебна процедура срещу решението на ЕК.

От Брюксел обаче попариха надеждите за преразглеждане на решението за квотите. Барбара Хелферидж, говорител на еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, заяви за БНР, че няма случай, при който ЕК да е променила решението си по национален план за допустимия обем вредни емисии.

“Тези планове са задължителни и вече имат силата на закон, освен ако няма грешка в изчислението. ЕК не може и няма да промени решението си, което вече е взела”, каза Хелферидж. Тя добави, че единствената опция за страна членка, недоволна от решението, е да се обърне към Съда на европейските общности в Люксембург.

Разчетите на БСК сочат, че индустрията ще трябва да увеличи разходите си с над 700 млн. лв. заради отпуснатите квоти. Това няма как да не се отрази на икономиката и на стабилността на валутния борд, заявиха от камарата.

Според БСК това би довело и до повишаване на цената на топлинната енергия и електроенергията. Последици ще има и за металургията, хартиената и циментовата промишленост.

Очаква се два от петте циментови завода да се наложи да затворят врати, каза председателят на Българската асоциация на циментовата индустрия Александър Чакмаков. Само от недостига на квоти цените на цимента ще се повишат двойно, без да се отчитат други фактори, смята той.

Може да се наложи внос на цимент и полуфабрикати, допълни Чакмаков. Решението на ЕК е свързано с темповете на производството в бранша само от дейността на частните фирми, без да се отчита усвояването на фондовете на ЕС и развитието на инфраструктурата, добави той.

С 20 евро ще се повиши цената на един гигаджаул електрическа и топлинна енергия в предприятието "Свилоза", ако бъдат редуцирани квотите, както иска ЕК, посочи Йончо Пеловски от Българската камара на химическата индустрия. Сега цената на гигаджаул е 61 евро, уточни той.

Двата  завода за изкуствени торове в Димитровград и в Девня ще имат неколкомесечни престои всяка година, за да не надвишават квотите, коментира Пеловски.

Хартиената индустрия е преструктурирана и сега 60% от производството е от рециклирана хартия и картон, докато за ЕС нормата е 50%. В тези дейности до момента в бранша са инвестирани над 40 млн. евро. Редукцията на емисиите ще спре инвестициите, смятат представители на производствения сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес