ЕК отговори на евродепутатите от ГЕРБ: Не коментираме вътрешнополитически събития

ЕК отговори на евродепутатите от ГЕРБ: Не коментираме вътрешнополитически събития

Европейската комисия потвърди, че е получила изпратеното по-рано тази седмица писмо от евродепутати от ГЕРБ-СДС/ЕНП, в което бяха коментирани действия на служебното правителство.

Ще отговорим, както винаги, своевременно и по подходящите канали, заяви по този повод говорителят на ЕК по въпросите на правосъдието Кристиан Виганд, цитиран от БТА.

Няма да коментираме вътрешнополитически събития, добави той. Говорителят допълни, че комисията следи внимателно всички събития в нашата страна, включително в рамките на годишните доклади за върховенството на закона в ЕС.

Евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев, Александър Йорданов и Асим Адемов изпратилиха писмо до всички свои колеги в Европейския парламент и до еврокомисари, за да ги запознаят със събитията у нас.

В писмото се посочва, че "в страната има служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев. Основната цел на служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори на 11 юли".

"За съжаление, вместо това, служебното правителство действа като предизборен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти", написаха още евродепутатите от ГЕРБ/СДС.

Допълва се, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е направил "заплашителни забележки" към своите опоненти и журналисти, в които е употребил думите "бивши хора" - израз, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура.

Отбелязва се също назначението за началник на кабинета на служебния министър Рашков Елена Фичерова. Тя подаде оставка в сряда и беше освободена от поста, за да не причинява негативи на политическия кабинет.

В писмото на евродепутатите от ГЕРБ/СДС бяха посочени още и кадровите промени в ръководството на ДАНС.

Споделяне

Още от България