ЕК отговори на критиките на Букурещ за мониторинговия механизъм

Европейската комисия отговори на критиките на румънския министър на правосъдието Мона Пивничеру във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Брюксел следи съдебната реформа и борбата с корупцията в страната, съобщава румънският в. "Гъндул", цитиран от БТА в петък. Румънският правосъден министър твърди, че Механизмът няма ясни цели и критерии, и че година след година Брюксел добавя нови условия, припомня изданието.

В съобщение до медиите Европейската комисия посочва, че Механизмът има ясни критерии и условия, за които Румъния е била информирана още от началото на прилагането му. Комисията напомня още, че последният доклад за съдебната система в Румъния е бил одобрен в Съвета на ЕС дори с гласа на Румъния.

Румънският министър на правосъдието заяви в сряда, че румънската държава ще поиска от Европейската комисия да преработи Механизма за сътрудничество и проверка. Според нея в бъдеще докладът би трябвало да анализира само последствията от новите кодекси - Наказателния и Наказателно-процесуалния. Тя критикува Механизма и заяви, че Европейската комисия непрекъснато го променя без консултации с Румъния. Според нея анализите на ЕК нямат ясни критерии. Мона Пивничеру представи на правителството в Букурещ собствен анализ на Механизма за сътрудничество и проверка.

В. "Гъндул" е потърсил реакцията на Европейската комисия и е разговарял с говорителя на Комисията Марк Грей. Говорителят потвърди пред изданието, че Комисията е запозната с приетия от румънското правителство на 20 март меморандум относно Механизма.

Комисията ще продължи да помага на правителството на Румъния в изпълнението на четирите условия, договорени в момента на влизането на страната в Европейския съюз. Целите на Механизма са ясни, а решението, което стоеше в основата на Механизма, включва четири ясни условия, които да помогнат за оценка на напредъка на Румъния, заяви Марк Грей пред "Гъндул".

Представителят на ЕК заяви също, че докладите по Механизма са обективни и коректни, а Комисията е сигурна в заключенията си.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?