ЕК отхвърли критиките на Ширак за "липса на респект" към Русия

Европейската комисия отхвърли днес критиките на френския президент Жак Ширак за политиката на ЕС към Русия и отбеляза, че съюзът не пренебрегва значението на за изграждането на здрави отношения с Москва, предаде ДПА.

Определено няма никаква липса на респект в двустранните ни отношения с Русия, каза говорителката на ЕК Ема Ъдуин пред репортери. Комисията е решена да продължи да подобрява отношенията си с Русия и изцяло да използва техния потенциал, добави тя.

Ширак, който е на посещение в Унгария, укори ЕС за липсата на уважение в отношенията му с Русия и подчерта, че блокът трябва да наблегне повече върху политическото измерение на връзките си с Москва.

Външни министри от ЕС предупредиха по-рано тази седмица, че неуспехът на Русия да разшири автоматично споразумението си за търговия и сътрудничество със съюза, след като той се разшири, може да предизвика ответни мерки.

Европейски дипломати специално подчертаха, че този път страните от ЕС са решили да отстояват единна позиция и да говорят в един глас, за да не позволят на руския президент Владимир Путин да се възползва от различия в мненията и да се опита да заиграва с по-големите страни за сметка на останалите.

Споделяне

Още от Свят