ЕК отхвърли предложението за съкращаване на бюджета на ЕС с 50 млрд. евро

Европейската комисия отхвърли във вторник предложението за съкращаване на 50 милиарда евро в яростно оспорвания бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г., като страните членки се опитват да наложат позициите си преди очертаващите се трудни разговори на срещата на върха следващия месец.

Кипър, който в момента е ротационен председател на ЕС, предложи ревизиран вариант на бюджета, съдържащ икономии от "най-малко 50 милиарда евро", като това бе описано като "отправна точка" за държавите членки.

"По-значителни съкращения са необходими, за да се постигне компромис. По-нататъшни съкращения ще изискват дори по-големи компромиси и необходимост да се определят приоритети", се казва в проектната рамка за преговори по бюджета.

Европейската комисия иска бюджет от 1.03 трилиона евро, с 0.5% повече от парите за 2007-2013 година. Седем държави, определяни като "нетни платци", които внасят най-много средства в бюджета на ЕС, критикуваха предложението, дошло в момент на строги икономии в отделните страни.

Германия, Франция и Великобритания най-вече настояват, че ЕС не може да очаква да получи повече, когато те трябва да се справят с по-малко, и искат бюджетът да бъде намален със 100 милиарда евро или дори повече.

Брюксел обаче заяви, че държи на предложението си. "Бюджетът трябва да бъде инструмент за инвестиции в растеж и заетост", се казва в изявление на Еврокомисията, която има намерение да продължи усилията си за постигане на споразумение на специалната среща на 22 и 23 ноември.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди, че преговорите ще бъдат трудни, и настоя за компромис от всички страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа