ЕК отхвърля предложението на Лондонското сити за финансовите услуги след Брекзит

ЕК отхвърля предложението на Лондонското сити за финансовите услуги след Брекзит

Представители на Европейската комисия са отхвърлили предложението на Лондонското сити за сключване на споразумение за свободна търговия в областта на финансовите услуги за периода след Брекзита, предаде Ройтерс.

Това е голям удар за британските надежди страната да запази пълния достъп на Ситито до пазарите на ЕС.

След като британците решиха страната им да напусне ЕС преди около 19 месеца, някои от най-влиятелните световни финансови компании в Лондон търсят начин да запазят съществуващия трансграничен търговски поток, след като страната напусне блока през 2019 година.

Представители на Европейската комисия са казали на британски финансисти на срещи през последните седмици, че няма да се съгласят на споразумение, което да позволи на финансовите компании да работят на съответните пазари без въвеждането на определени бариери, тъй като Великобритания заяви, че ще напусне единния пазар, отбелязват двама души, присъствали на срещите.

Планът на Ситито предвижда Великобритания и ЕС да разрешат трансграничната търговия в сектора на финансовите услуги, при условие че всяка страна поддържа регулаторни стандарти, съответстващи на най-добрите международни стандарти. Този модел ще се поддържа чрез тясното сътрудничество между регулаторните органи и вземащите решения в областта на финансите. Предложенията са били подкрепени от британския министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис.

Представителите на ЕС обаче не гледат с добро око на всеки търговски модел, според който Великобритания ще запази същите равнища на достъп до пазара, като същевременно се отказва от режима на единния европейски пазар.

Споделяне

Още от Европа