ЕК отказа да коментира инициативите за национална независимост в Европа

Европейската комисия заяви, че няма да изразява позиция по организирането на референдум за независимост на Шотландия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителката на комисията Пиа Аренкилде Хансен заяви това, след като британският премиер Дейвид Камерън подписа в Единбург споразумение с шотландския лидер Алекс Салмънд, което предвижда организирането през 2014 г. на референдум за независимост на Шотландия.

Само ако страна членка на ЕС поиска становище на Комисията и ѝ представи точен сценарий за отделяне на неин регион, ЕК ще даде оценка на правните последици от това отделяне, уточни говорителката.

ЕК не иска да се произнася, докато независимостта остава хипотетичен въпрос, посочи тя.

Колкото до присъединяването на нововъзникнала държава към ЕС, то трябва да отговаря на предвидените в Договора на ЕС правила и процедури, припомни говорителката и отбеляза, че в момента няма точен сценарий, по който да се произнесе.


Тази позиция важи не само за Шотландия, но и за Каталония и Фландрия, подчерта говорителката на ЕК.

Артуро Мас, президентът националист на испанската област Каталония, обяви предсрочни избори на 25 ноември и заяви, че иска да организира референдум за независимост.

Каталония бе икономическият двигател на Испания, но заради кризата сега е най-задлъжнялата област в страната и през последните месеци там се засилват сепаратистките настроения.

Сепаратисткият Нов фламандски алианс, който призовава за отделяне на Фландрия от Белгия, спечели вчера местните избори в северната холандскоговоряща област и потвърди статута си на водеща партия във Фландрия.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?