ЕК отказа официален коментар за отварянето на досиетата в Румъния

Дирекцията по разширяване в Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира разкриването на данни за комунистическо минало на високопоставени политици в Румъния.

Близкото до ЕК издание EUexpands се е опитало да разбере дали разсекретяването на архивите на румънските тайни служби Секуритате става в правилния момент и дали ЕК се притеснява от евентуална политическа нестабилност в Румъния.

“ЕК не коментира твърдения за миналото на отделни лица”, е бил полученият отговор.

Въпреки това настоящият процес по разсекретяване на досиетата ще се отрази върху окончателната оценка на ЕК за напредъка на страната към ЕС, която ще излезе на 26 септември, пише в сряда EUexpands.

Както обикновено, ЕК ще даде оценка за изпълнението на политическите критерии за членство.

Същият източник от Еврокомисията е обяснил, че се преценява дали правосъдната система в Румъния гарантира, че всички разследвания се провеждат честно и безпристрастно.

Мона Муска, която е наблюдател на Румъния в Европарламента, бе изключена наскоро от Либералната партия (член на управляващата коалиция), след като бе разкрито агентурното ѝ минало.

Най-рано след две седмици Националният съвет за проучване архивите на Секуритате  ще реши дали 29 румънски депутати, чиито досиета се проучват в момента от съвета, са били сътрудници на комунистическите тайни служби.

Румъния започна проучване на досиетата на общо 71 водещи политици. Президентът Траян Бъсеску заяви миналата седмица, че страната трябва да разкрие досиетата на Секуратите преди да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. Според него така ще се разбере докъде стига влиянието на бившите служби при вземането на икономически и политически решения.

Европейската комисия настоя пред Румъния и България да бъде решен проблемът с досиетата от комунистическото минало, за да не бъдат използвани за изнудване на политици, съдии и бизнесмени

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?