ЕК отлага обвързването на законността и отпускането на европейски средства

Гюнтер Йотингер

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че очаква "в следващите години" да се намери решение по предложението на Европейската комисия за обвързването на въпросите на законността и отпускането на бюджетни средства от ЕС.

Спирането или ограничаването на фондовете е възможна стъпка, 2/3 от евродепутатите подкрепиха такава мярка. Оптимист съм, че условието за върховенство на закона ще бъде въведено "в следващите години", каза Йотингер на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.

Върховенството на закона е важна ценност за ЕС от неговото основаване. ЕК има не само правото, но и задължението да вземе мерки, ако законността е ограничена или поставена под въпрос. Затова предприехме действия по собствено решение срещу Полша и след решението на Европейския парламент - срещу Унгария, поясни той, цитиран от БТА.

От името на румънското председателство министърът по европейските въпроси Георге Чамба заяви, че неговата страна подкрепя мярка, отнасяща се до всички страни в ЕС. Той уточни, че на днешното заседание не е обсъждан въпросът с върховенството на закона в неговата страна. По неговите думи преди лятната ваканция ЕК ще внесе допълнения към предложението си за подобряване на наблюдението за върховенство на закона в ЕС.

По-рано днес белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс предложи състоянието на върховенството на закона в страните от ЕС да бъде оценявано всяка година, както се прави по отношение на бюджета. Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален изрази притеснения от стъпките на Букурещ към узаконяване на корупцията. Корупцията е неприемлива, особено в средите на държавното управление, добави тя.

Споделяне

Още от Европа