ЕК отложи допуска на "Газпром" до немския газопровод ОПАЛ

Газопроводът "Северен поток"

Брюксел е отложил за 20 октомври вземането на решение по искането на "Газпром" да използва за свои нужди немския газопровод ОПАЛ като сухопътно продължение на "Северен поток", който минава по дъното на Балтийско море до Германия. Това съобщи в понеделник ИТАР-ТАСС, цитирайки Министерството на енергетиката на Русия, което било уведомено от Европейската комисия за отлагането на решението.

Възможно е забавянето да е свързано с предстоящите тристранни преговори между ЕС, Русия и Украйна за газовите доставки, чиято дата все още не е определена. Тя първоначално бе насрочена за 20 септември, но после по молба на руския енергиен министър Александър Новак бе отложена.

Според руското ведомство Еврокомисията се опитва да осигури на Киев приемлива позиция за преговорите с "Газпром", за да запази  сегашния транзитен маршрут на руския газ до Европа през Украйна,.

Искането ОПАЛ да бъде освободен временно от действието на Третия енергиен пакет, изискващ половината капацитет на газопроводите на европейска територия да се предоставя на други доставчици,  бе внесено от "Газпром" в ЕК в края на 2013 г. Очакванията бяха Брюксел да се произнесе през март, но това не се случи, а като причина бе посочена нуждата от изясняването на допълнителни технически въпроси.

Капацитетът на ОПАЛ е 36 млрд. куб. м годишно и той свързва "Северен поток", чиято мощност може да достигне 55 млрд. куб. м, с европейската газова мрежа НЕЛ (NEL).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес