ЕК отново отхвърли италианския бюджет и откри пътя за санкции

Рим заяви, че няма да отстъпи

Лидерите на управляващите в Италия партии Луиджи де Майо и Матео Салвини

Европейската комисия в сряда отново отхвърли проектобюджета за 2019 година на управляващата популистка коалиция в Италия, който излиза в много голяма степен извън рамките на европейските норми, предаде Франс прес. Така Брюксел открива пътя за евентуални финансови санкции.

В предложението на италианското правителство виждаме риск страната да затъне сляпо в нестабилност, посочи вицепрезидентът на ЕК и еврокомисар за еврото и социалния диалог, и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис.

По думите му напълно оправдано е откриване на процедура за прекомерен дефицит, основана на италианския дълг от над 130 процента от БВП.

Подобна процедура може да доведе до финансови санкции срещу Италия. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на еврозоната.

Повечето страни членки са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0,2 процента от БВП. Откриването на процедурата трябва да бъде одобрено от страните членки.

Правителството на Италия планира бюджетен дефицит от 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 година. Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента. Италия вече е натрупала дълг от 2,3 трилиона евро, което представлява около 131 процента от нейния БВП.

Брюксел отхвърли проектобюджета на Рим на 23 октомври и му даде срок до 13 ноември да го преразгледа. Италия реши въпреки това да запази непроменен заложения дефицит от 2,4 процента от БВП. Италианското правителство представи на комисията отново същия проектобюджет, със същите клаузи. То обаче придружи отговора си с прозив към ЕК да прояви гъвкавост заради извънредни обстоятелства – разходите, свързани със срутването на моста в Генуа и с последиците от разрушителните дъждове и ветрове в голяма част от страната през тази есен.

Така Рим се изложи на опасността от откриване на "процедура за прекомерен дефицит", която може да доведе до финансови санкции на стойност 0,2 процента от БВП (около 3,4 милиарда евро). Процедурата обаче се очертава дълга и санкциите остават твърде хипотетични.

Брюксел има подкрепата на правителствата от еврозоната, които са разтревожени, че намеренията на Рим за кредитирането и разходите могат да предизвикат нова дългова криза, която да засегне всички членки на валутния съюз.

Италия няма да отстъпи

Бюджетните цели на италианското правителство са обосновани, заяви вицепремиерът Матео Салвини, след като ЕК окончателно отхвърли проектобюджета на Рим, информира Ройтерс.

Уверени сме в цифрите в нашия бюджет. Ще говорим за това след година, каза Салвини, давайки сигнал, че няма да преговаря.

Санкции на ЕС срещу Рим ще бъдат "оскърбителни" за италианците, допълни вицепремиерът.

Италианското правителство няма да промени бюджетните си планове, заяви и Франческо Д'Ува, високопоставен член на управляващото Движение "Пет звезди", цитиран от ДПА.
Решението на Италия да увеличи дефицита си не нарушава европейските правила, настоя Д'Ува, който е лидер на депутатите на партията в долната камара на парламента.

"Чудим се защо Европейската комисия започва процедура за нарушение срещу Италия, която винаги е спазвала правилата за разлика от други страни", написа той във Фейсбук.

"Казваме на гражданите да не се страхуват, защото няма да отстъпим; не сме избрани, за да следваме същата деструктивна политика като предишните правителства", допълва той.

БВП на Италия ще нарасне с 1,3 на сто догодина

Икономическият растеж на Италия ще забави темп до 1,1 на сто през 2018 година, но ще се ускори до 1,3 на сто догодина, което е малко под очакваните от правителството 1,5 на сто, съобщи също в сряда Националният статистически институт Истат (Istat), цитиран от Франс прес.

Очаква се растежът леко да се ускори през 2019 година в резултат на стимулиращия бюджет, защитаван от правителството, който ще засили вътрешното търсене, обяснява Истат.

Бюджетът предвижда разходи за инвестиции на стойност около 15 милиарда евро за период от три години и въвеждане на "граждански" доход, за да се помогне на най-бедните - перо, оценявано на 10 милиарда евро. Това са мерки, които се очаква да подкрепят вътрешното потребление, уточнява статистическият институт.

Той обаче прогнозира "нулев" принос на външното търсене в очакване световната търговия да забави темп.

Вътрешното търсене в Италия, което по традиция е слабо, се очаква силно да забави темп през 2018 година до +0,9 на сто спрямо 2017 година, но да се ускори до +1,2 на сто през 2019 година.

Правителството е основало бюджета си върху прогноза за растеж от 1,5 на сто през 2019 година, което европейските институции смятат за прекалено оптимистично.

Според Европейската комисия БВП на Италия ще нарасне с 1,1 на сто през 2018 година (след 1,6 на сто през 2017 и 1,1 на сто през 2016 година), а след това - с 1,2 на сто през 2019 година и с 1,3 на сто през 2020 година.

Международният валутен фонд (МВФ) от своя страна прогнозира още по-слаб растеж от 1,2 на сто през 2018 година и 1 на сто през 2019 година.

Тези прогнози не отчитат евентуалния ефект от фискалните мерки, съдържащи се в бюджета, на който държи правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?